Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank, ING, JP Morgan: Η νίκη του Macron δεν σημαίνει ότι ο Draghi θα αλλάξει νομισματική πολιτική

Rabobank, ING, JP Morgan: Η νίκη του Macron δεν σημαίνει ότι ο Draghi θα αλλάξει νομισματική πολιτική
Σύμφωνα με αναλυτές, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
Η πολιτική αβεβαιότητα άρχισε να διαλύεται στην ευρωζώνη μετά τις γενικές εκλογές της Ολλανδίας και μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η ευρωπαϊκή πολιτική εξακολουθεί να αποτελεί μια ανησυχία και είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία έχει αναζωπυρώσει τη φημολογία ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακαλέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης νωρίτερα απ' ό,τι έχει σχεδιαστεί, ή ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα απ' ό,τι αναμένουν οι αγορές» δήλωσε στο CNBC ο Elwin de Groot της Rabobank.
«Ακόμη και αν υποτεθεί ότι ο Macron θα εξασφαλίσει τη νίκη του στο δεύτερο γύρο (των γαλλικών εκλογών), είναι επίσης σημαντικό να αποκτήσει επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο» δήλωσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι «εξαιρετικά απίθανο» να κάνει ο,τιδήποτε μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών.
«Η χρονική στιγμή που συνεδριάζει η ΕΚΤ αυτόν τον μήνα είναι άτυχη.
Αν και τα οικονομικά στοιχεία μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου υποστήριξαν την άποψη για καλύτερες οικονομικές προοπτικές, προετοιμάζοντας αργά τον δρόμο για ένα ήπιο τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε στιγμή» είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, ακόμα και αν το πολιτικό τοπίο γίνεται πολύ πιο σαφές και τα οικονομικά δεδομένα ενισχύονται, οι αναλυτές δεν αναμένουν πάρα πολλά από τις δηλώσεις του Mario Draghi, αλλά μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει.
Σύμφωνα με τον Mike Bell της JP Morgan Asset Management είναι πιθανό η ΕΚΤ να αφαιρέσει τις φράσεις ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν, ενώ «θα περιμέναμε ότι το σχόλιο θα παραμείνει σχετικά αισιόδοξο για τις προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένης της βελτίωσης των στοιχείων για την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών».
Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο (27/4/2017).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης