Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Οι καταστροφολόγοι έκαναν λάθος - Το Κέντρο δεν «κατέρρευσε» στην Ευρώπη

tags :
Guardian: Οι καταστροφολόγοι έκαναν λάθος - Το Κέντρο δεν «κατέρρευσε» στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα κόμματα που αντιπροσώπευαν το κέντρο «έπεσαν»
Στον απόηχο των γαλλικών εκλογών και παρά τους ισχυρισμούς περί ανόδου του λαϊκισμού, η Guardian επισημαίνει σε σχετικό άρθρο ότι το Κέντρο δεν έχει πέσει.
Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, πολλοί άρχισαν να μιλάνε και για το ενδεχόμενο ανόδου του λαϊκισμού και στην Ευρώπη.
Ωστόσο, τα δείγματα που έχουν σταλεί μέχρι στιγμής, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Η πρώτη χώρα που έκοψε το νήμα των εκλογών ήταν η Αυστρία, όπου -παρά τους αρχικούς φόβους- επικράτησε ο πρόεδρος των Πρασίνων, Mark Rutte, έναντι του λαϊκιστή υποψήφιου, Geert Wilders.
Ακολούθησε η Γαλλία, όπου ο Κεντρώος Emmanuel Macron τερμάτισε πρώτος κατά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και θα αναμετρηθεί στις 7 Μαΐου του 2017 με τη Marine Le Pen.
Οι επόμενες εκλογές σε ευρωπαϊκή χώρα θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία, όπου όλα τα παραδοσιακά κόμματα είναι σταθερά φιλοευρωπαϊκά, καθώς το νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AFD έχει βυθιστεί στη διχόνοια.
«Με άλλα λόγια, μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν ψηφίσει να μην εγκαταλείψουν την ΕΕ.
Τότε μήπως θα είναι μια καλή εποχή για τους Αμερικανούς και Βρετανούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο ότι, προς το παρόν τουλάχισυτον, το κέντρο διατηρεί τις δυμάμεις του στην Ευρώπη;
Ότι ίσως η Βρετανία και η Αμερική είναι ρυθμιστές τάσεων αλλά μάλλον θύματα δύο τέλειων πολιτικών καταιγίδων;» επισημαίνει ο Guardian.
Βέβαια αυτο δεν σημαίνει ότι η ΕΕ είναι σε καλή κατάσταση.
Ακριβώς το αντίθετο, και το βασικό πρόβηλαμ στην Ευρώπη δεν είναι η άνοδος του λαϊκισμού αλλά η κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων.
«Το Κέντρο αντέχει, αλλά τα κόμματα που το αντιπροσωπεύουν, καταρρέουν (εκτός από τη Γερμανία).
Για να μπορέσει η ΕΕ και η ευρωζώνη να επιλύσουν ή τουλάχιστον να διαχειριστούν τα πολυάριθμα διαρθρωτικά τους προβλήματα, είναι απαραίτητη η ισχυρή πολιτική ηγεσία.
Αλλά αυτό είναι όλο και πιο δύσκολο όταν οι πολιτικοί πρέπει να εργαστούν χωρίς μια σταθερή βάση κόμματος» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης