Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ivanka Trump: Οι επενδύσεις στις γυναίκες θα αποφέρουν παγκόσμια οικονομικά οφέλη

Ivanka Trump: Οι επενδύσεις στις γυναίκες θα αποφέρουν παγκόσμια οικονομικά οφέλη
Τι υποστηρίζει σε άρθρο της στους Financial Times, που συνυπογράφει ο Jim Yong Kim
Σε άρθρο στους Financial Times, που συνυπογράφουν η κόρη και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Ivanka Trump και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζα Jim Yong Kim, επισημαίνουν τους λόγους που πρέπει να ενδυναμωθούν οικονομικά οι γυναίκες και να τους δοθούν κίνητρα για επιχειρηματική ενασχόληση, καθώς και τα οφέλη που θα αποφέρει στην παγκόσμια οικονομία μια τέτοια κατεύθυνση.
Κατά τις εαρινές συναντήσεις της Ομάδας Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ένα κεντρικό θέμα ήταν ο τρόπος επιτάχυνσης της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά καθώς οι ηγέτες του κόσμου επιδιώκουν να αναζωπυρώσουν την παγκόσμια οικονομία, ένα μεγάλο μέρος της φόρμουλας για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα είναι υποτιμημένο: η οικονομική χειραφέτηση των γυναικών.
Μόνο το 55% των γυναικών συμμετέχουν παγκοσμίως στο αμειβόμενο εργατικό δυναμικό και εξακολουθούν να αποτελούν αναξιοποίητη πηγή ανάπτυξης. Αυτό είναι ένα ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο με αποδεδειγμένη απόδοση, αλλά δεν έχουμε επενδύσει τους πόρους για να απελευθερώσουμε το πλήρες δυναμικό των γυναικών. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά ότι η στήριξη της οικονομικής συμμετοχής των γυναικών έχει τεράστια μερίσματα για οικογένειες, κοινότητες και ολόκληρες οικονομίες.
Από μελέτες του Ομίλου της Παγόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και του ιδιωτικού τομέα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να προσθέσουμε δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον, αυξάνοντας τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού των γυναικών και την επιχειρηματική ιδιοκτησία και βελτιώνοντας την παραγωγικότητα του έργου τους. Αυτές οι δράσεις αυξάνουν επίσης τις εθνικές οικονομίες και καθιστούν τις χώρες πιο ανταγωνιστικές. Η κάλυψη των κενών μεταξύ των φύλων έχει νόημα τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Η έρευνα δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια και των υψηλότερων εταιρικών κερδών.
Εκτός από τον οικονομικό αντίκτυπο, οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να κατανέμουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση - με λίγα λόγια, αγαθά που ωφελούν τα παιδιά τους και έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για γενιές.
Ωστόσο, παρά τις τεράστιες αποδείξεις για τα οφέλη της επένδυσης σε γυναίκες επιχειρηματίες και γυναίκες στο χώρο εργασίας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Σύμφωνα με Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2016, η επίτευξη οικονομικής ισορροπίας μεταξύ φύλων μπορεί να διαρκέσει 170 χρόνια. Αυτό είναι απαράδεκτο.
Η έρευνα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνει ότι οι γυναικείες επιχειρήσεις αποτελούν μόνο το 38% των επίσημων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις αναδυόμενες αγορές. Μεταξύ των γυναικών που έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις, μόνο το 10% έχουν πρόσβαση στο κεφάλαιο που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.
Από μια παγκόσμια σκοπιά, οι γυναίκες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν περαιτέρω μειονεκτήματα από τη νομοθεσία που εμποδίζει τις οικονομικές ευκαιρίες των γυναικών, τους περιορίζει από ορισμένα επαγγέλματα, τους εμποδίζει να ταξιδεύουν και περιορίζει την ικανότητά τους να κληρονομήσουν ή να αποκτήσουν γη. Οι γυναικείες επιχειρήσεις συγκεντρώνονται σε ένα μικρότερο φάσμα τομέων, κυρίως εκείνων με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και δυναμικό εξαγωγών.
Αυτή την εβδομάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής W20 στο Βερολίνο, εστιάζοντας στην προώθηση της χειραφέτησης των γυναικών ως αναπόσπαστο μέρος της ατζέντας της G20.
Ξέρουμε τι λειτουργεί. Πρέπει να αυξήσουμε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, να αναδιανείμουμε τη φροντίδα, να επιταχύνουμε την πρόοδο στην οικονομική ένταξη και να προσφέρουμε προγράμματα που εκπαιδεύουν γυναίκες επιχειρηματίες και τους βοηθούν να έχουν πρόσβαση σε αγορές υψηλότερης αξίας. Πρέπει να αναπτύξουμε νέα νομικά και ρυθμιστικά πλαίσια για την αύξηση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας των γυναικών. Η κατάλληλη κατάρτιση δεξιοτήτων ενισχύει την ικανότητα των γυναικών να διαχειρίζονται τις επιχειρήσεις τους. Και οι ευκαιρίες καθοδήγησης και η πρόσβαση σε δίκτυα φέρνουν ευκαιρίες μάθησης και συνδέσεις με το κεφάλαιο και τις αγορές.
Η πρόκλησή μας τώρα είναι να συνεργαστούμε - σε δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς - για να κινηθούμε αποφασιστικά για επενδύσεις σε γυναίκες παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης