Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Σε περίπτωση Frexit, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας

Eurasia Group: Σε περίπτωση Frexit, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας
Η έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ θα έχει συνέπειες παγκοσμίως
Κατά τη διάρκεια της προεκλογική της εκστρατείας και όχι μόνο, η Marine Le Pen έχει μιλήσει υπέρ της κατάργησης του ευρώ και τη μετάβαση στο νέο νόμισμα, το φράγκο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Eurasia Group, η απειλή της επαναδιαπραγμάτευσης του γαλλικού χρέους θα οδηγήσει -σχεδόν βέβαια- σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες στην αγορά, δήλωσε ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια σειρά καταστροφικών γεγονότων που θα μπορούσαν να συμβούν έπειτα από μία νίκη της Le Pen.
Ακόμη και πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές, θα μπορούσε να διορίσει μια προσωρινή κυβέρνηση, ενημερώνοντας ότι η Γαλλία σκόπευε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης θα μπορούσε να επιδιώξει να απαλλάξει τνω καθηκόντων του τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας και να βάλει στη θέση του ένα πρόσωπο της αρεσκείας της για να επιβλέπει την εισαγωγή του φράγκου.
«Τα περιθώρια ελιγμών της είναι μεγαλύτερα απ' ό,τι πιστεύουν κάποιοι» δήλωσε ο Rahman στη New Yorkh Times.
«Θα ερμηνεύσει την εκλογή της ως τεράστια εντολή.
Αυτό προκύπτει από το «Brexit», από τον Trump ενώ θα προσπαθήσει να επιβάλλει όσον τον δυνατόν περισότερο την ατζέντα της ενώ ειναι ασυγκράτητη» επεσήμανε ο ίδιος.
Ακόμα κι αν υποκύψει λόγω των πολιτικών αντιδράσεων, θα μπορούσε να προκαλέσει μια ασταθή αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Την ίδια στιγμή, θα σημειωθούν σημαντικές εκροές καταθέσεων από τις γαλλικές τράπεζες.
Σε περίπτωση ενός γενικού bank run, θα υπάρξουν συνέπειες παγκοσμίως, δεδομένου ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας είναι βαθιά συνδεδεμένες με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης