Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian: Το συμπέρασμα των αγορών από τις γαλλικές εκλογές - Το αποτέλεσμα που θα ανακουφίσει την Ελλάδα

El Erian: Το συμπέρασμα των αγορών από τις γαλλικές εκλογές - Το αποτέλεσμα που θα ανακουφίσει την Ελλάδα
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει στη Γαλλία
Αν και οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν προκάλεσαν σοκ στις αγορές στέλοντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον ακρο-αριστερό και ακρο-δεξιό υποψήφιο, αλλά οι υποψήφιοι δεν ικανοποίησαν το όνειρο τους: μια μάχη μεταξύ του Emmanuel Macron και του Francois Fillon, οι δύο πιο αγαπημένοι των αγορών.
Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο του στο Bloomberg, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El Erian.
Στον αντίποδα, η μάχη μεταξύ της Marine Le Pen και του Macron -το ενδεχόμενο στο οποίο η αγορά έδωσε τις περισσότερες πιθανότητες- αποτελεί μια ξεκάθαρη μάχη μεταξύ της δέσμευσης για ανακατάταξης του οικονομικού συστήματος και της δημιουργίας μιας αλλαγή εντός της υπάρχουσας δομής.
«Κι αυτή η πρώτη ψηφοφορία δεν έστειλε το μήνυμα του τέλος του φαινομένου κατά του κατεστημένου» επισημαίνει ο El Erian.
Στη συνέχεια ο ίδιος, αναφέρεται σε αυτά που δεν μπορούν να συμβούν στην αγορά.
Τα ριψοκίνδυνα assets και τα spreads στα γαλλικά και σε άλλα ομόλογα της περιφέρειας, θα αποφύγουν το sell off μεταβλητότητας που σίγουρα θα είχαν βιώσει εάν η Le Pen και ο Jean-Luc Melenchon περνούσαν στον δεύτερο γύρο.
Τώρα, θα υπάρχει σημαντικά μικρότερος κίνδυνος αποσταθεροποίησης των κεφαλαιακών ροών εκτός του γαλλικού συστήματος.
Την ίδια στιγμή, οι αγορές δεν θα βιώσουν την ακραία χαρά που θα είχε παρατηρηθεί από το αντίθετο αποτέλεσμα, μια πρόκριση στο β' γύρο των Fillon-Macron.
Η αρχική αντίδραση της αγοράς στο πραγματικό αποτέλεσμα του πολύ ανταγωνιστικού πρώτου γύρου, θα πρέπει να είναι θετική για τα ριψοκίνδυνα assets και για το ευρώ, αν και όχι απαραιτήτως ανακουφιστική.
Το μέγεθος του ράλι εξαρτάται από το τι λένε τα τελικά νούμερα για την ισχύ του αποτελέσματος της Le Pen, ιδιαίτερα τώρα που και ο Fillon και ο Benoit Hamon, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών που ηττήθηκε βαριά, έσπευσαν να δώσουν την στήριξή τους για τον Macron στο β' γύρο στις 7 Μαΐου.

Ήρθε η ώρα του Macron;

Σύμφωνα με τον El Erian με βάση την ευρώς διαδεδομένη συμβατική άποψη ότι η πλειοψηφία των Γάλλων θα ψηφίσουν οποιοδήποτε άλλο εκτός της Le Pen, οι περισσότεροι άνθρωποι της αγοράς θα υποθέσουν πιθανότατα πως ο Macron θα εκλεγεί πρόεδρος, παρ' όλο που στερείται ενός πολιτικού κόμματος και αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική του να πιεστεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις θέσεις πολιτικής και τις προηγούμενες δράσεις.
«Εάν αυτό το σενάριο πραγματοποιηθεί, οι αγορές θα κάνουν περισσότερα από το να αποφύγουν ένα προκαταρκτικό σοκ.
Θα βγάλουν επίσης την Γαλλία από τη λίστα με τις πιθανές πηγές συστημικού σοκ» επισημαίνει ο ίδιος.

Ανακούφιση και στην Ελλάδα

Ωστόσο, σε περίπτωση ανάληψης της προεδρίας από τον Macron, ανακούφιση θα νοιώσει και η Ελλάδα.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα αισθανόταν ελαφρώς πιο σίγουρη για τη δυνατότητα αποφυγής μιας χρεοκοπίας αυτό το καλοκαίρι, αν και χρειάζεται ακόμη να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων» σχολιάζει ο ίδιος.

Παραμένει η αβεβαιότητα

Παρ' όλα αυτά η αβεβαιότητα παραμένει στη Γαλλία.
Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν ο Macron επικρατήσει στον δεύτερο γύρο, το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιδράσεις από την περιθωριοποίηση των παραδοσιακών κομμάτων στην προεδρική κούρσα που είναι απίθανο να επεκταθεί στις κοινοβουλευτικές εκλογές (έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο).
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμβίωση (μια κυβέρνηση που θα αποτελείται από πρόεδρο ενός κόμματος και πρωθυπουργό από άλλο) κάτι που κάθε άλλο παρά απλό είναι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης