Τελευταία Νέα
Διεθνή

SZ: Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί ο Schaeuble – Κατάφερε να πείσει τη Merkel

SZ: Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί ο Schaeuble – Κατάφερε να πείσει τη Merkel
Η Καγκελάριος εξαρτούσε μονίμως τις δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας εκ μέρους των εταίρων στην Ευρωζώνη από την προϋπόθεση το Δ.Ν.Τ. να συμμετέχει στη χρηματοδότηση 
Ο Wolfgang Schaeuble επιθυμεί από εδώ και στο εξής ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αντί του Δ.Ν.Τ., αναφέρει σε δημοσίευμα της η Süddeutsche Zeitung, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από τη Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται με αφορμή την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά πως ο κ. Schaeuble έπεισε την Καγκελάριο Angela Merkel τα μελλοντικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής να εφαρμόζονται χωρίς ανάμειξη του Δ.Ν.Τ., ενώ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση υλοποιήσει πράγματι την εξαγγελία υπουργού Οικονομικών «θα πρόκειται για μια ρήξη με την επτάχρονη γερμανική πολιτική διάσωσης του ευρώ.
Κυρίως η κα Merkel εξαρτούσε μονίμως τις δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας εκ μέρους των εταίρων στην Ευρωζώνη, για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, από την προϋπόθεση το Δ.Ν.Τ. να συμμετέχει στη χρηματοδότηση και εποπτεία των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων».
Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα του Μονάχου, ο κ. Schaeuble, αν και αρχικά αντίθετος στην εμπλοκή του Ταμείου σε ευρωπαϊκά δημοσιονομικά προγράμματα, ευθυγραμμίστηκε με την επιθυμία της Καγκελαρίου, «ωστόσο τα επόμενα χρόνια είδε να επιβεβαιώνεται η άποψή του, ότι δηλαδή η συνεργασία με το Δ.Ν.Τ. δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη», σημειώνει η εφημερίδα, αναφέροντας ως χαρακτηριστική την περίπτωση της Ελλάδας, όπου το Δ.Ν.Τ. να επιμένει σε γενναία ελάφρυνση χρέους και η Γερμανία προβάλλει ισχυρή αντίσταση.
«Ενώπιον των διαξιφισμών για την Ελλάδα, που διαρκούν εδώ και μήνες, ο Schaeuble κατάφερε προφανώς να πείσει τη Merkel να αλλάξει άρδην τη στάση της», γράφει η SZ, προσθέτοντας ότι ο κ. Schaeuble «προανήγγειλε την ταχεία διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ώστε να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για σύντομη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, επισημαίνοντας ότι αν η Αθήνα «εφαρμόσει τουλάχιστον τις μισές ή λίγο περισσότερες» από τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα μπορέσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης