Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποτύχει στον στόχο του πλεονάσματος το 2018

FT: Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποτύχει στον στόχο του πλεονάσματος το 2018
«Η συμφωνία πρέπει να επιτευχτεί γρήγορα, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χρέη ύψους 6 δισ. ευρώ τον ερχόμενο Ιούλιο»
Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2018, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνουν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι, με αυτόν τον τρόπο, το Ταμείο ασκεί περαιτέρω πίεση στους Ευρωπαίους πιστωτές να ελαττώσουν τις απαιτήσεις τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αν επιθυμούν να συμμετάσχει το Δ.Ν.Τ. στο πρόγραμμα διάσωσης.
Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις των κρατών – δανειστών της Ελλάδας έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα εγκρίνουν νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς τη χώρα μας αν δεν συμμετάσχει το Ταμείο.
Οι Financial Times υπενθυμίζουν πως το Δ.Ν.Τ. κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,8% του ΑΕΠ το 2017, ενώ για τα έτη 2016 και 2018 η πρόβλεψη διαμορφώνεται στο 3,3% και 2% αντίστοιχα.
Βέβαια, ο αξιωματούχος του Ταμείου Vitor Gaspar διευκρίνισε πως η υπερ-απόδοση το 2016 οφείλεται μόνο «σε προσωρινούς» παράγοντες.
Η Κομισιόν έκανε λόγο τον Φεβρουάριο 2017 για κατακόρυφη αύξηση στα έσοδα του κράτους λόγω των υψηλότερων φόρων, ωστόσο το Δ.Ν.Τ. αναμένει το ποσοστό τους επί του ΑΕΠ να φτάσει το 47,3% επί του ΑΕΠ το 2018, έναντι 50,3% το περασμένο έτος.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως στο Eurogroup της 7η Απριλίου 2017 επιτεύχθηκε μία καταρχήν συμφωνία, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για μέτρα από το 2019, το Δ.Ν.Τ. όμως επιμένει και σε δέσμευση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα πέρα του 2018, με τους Ευρωπαίους να επιμένουν στο 3,5%.
Ο κ. Gaspar ξεκαθάρισε σήμερα πως τα πρωτογενή πλεονάσματα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα φτάσουν το μόλις 1,5% του ΑΕΠ…
«Η συμφωνία (για τη β’ αξιολόγηση) πρέπει να επιτευχτεί γρήγορα, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χρέη ύψους 6 δισ. ευρώ τον ερχόμενο Ιούλιο», καταλήγουν οι Financial Times…


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης