Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Οι αναπτυγμένες χώρες αύξησαν τις δημοσιονομικές τους δαπάνες το 2016 - «Στοπ» στα 5 χρόνια λιτότητας

ΔΝΤ: Οι αναπτυγμένες χώρες αύξησαν τις δημοσιονομικές τους δαπάνες το 2016 - «Στοπ» στα 5 χρόνια λιτότητας
Βέβαια, ορισμένες χώρες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τον χορό των περικοπών...
Οι αναπτυγμένες χώρες του κόσμου κατάφεραν (συνολικά) να αυξήσουν τςι δημοσιονομικές τους δαπάνες το περασμένο έτος, σταματώντας έτσι ένα σερί περικοπών τα προηγούμενα 5 χρόνια, όπως απορρέει από την σχετική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η λιτότητα ακολούθησε μία σειρά κρίσεων.
Αρχικά την χρηματοπιστωτική κρίση των Η.Π.Α. που πλήγωσε καίρια τον τραπεζικό τομέα και, δεύτερον, την κρίση χρέους που ταλάνισε (και ταλανίζει στην περίπτωση της Ελλάδας…) τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.
Οι δημοσιονομικές δαπάνες των ανεπτυγμένων χωρών αυξήθηκαν κατά 0,20% του συνολικού ΑΕΠ το 2016, όπως φαίνεται και παρακάτω,
Βέβαια, ορισμένες χώρες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τον χορό των περικοπών.
«Στις Η.Π.Α., όπου η οικονομία έχει φτάσει στην πλήρη απασχόληση, η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να ξεκινήσει από το 2018, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος», εξηγεί το Δ.Ν.Τ.
Επί αυτού, το Ταμείο επισημαίνει πως οι υποσχέσεις του Donald Trump για δημοσιονόμε τόνωση ύψους 1 τρισ. δολαρίων θα αυξήσουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό μεσοπρόθεσμα.
Το Ταμείο εκτιμά πως το (κατά μέσο όρο) χρέος των ανεπτυγμένων χωρών θα διαμορφωθεί στο 100% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και δεν θα μειωθεί, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης