Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απογοήτευσαν οι αμερικανικές τράπεζες το α’ 3μηνο 2017 – «Ξεθώριασαν» οι ελπίδες από τις πολιτικές Trump

Απογοήτευσαν οι αμερικανικές τράπεζες το α’ 3μηνο 2017 – «Ξεθώριασαν» οι ελπίδες από τις πολιτικές Trump
Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες παρουσίασαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων καθαρά κέρδη και έσοδα, με «φωτεινές» εξαιρέσεις την Bank of America Merrill Lynch και Morgan Stanley!
Οι πολλά υποσχόμενες οικονομικές πολιτικές του Donald Trump οδήγησαν τους τρεις κύριους δείκτες της Wall Street σε απανωτά ρεκόρ μετά την 8η Νοεμβρίου 2017, με την τιμητική τους να έχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος έχει υποσχεθεί να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 15% - 20%, από 35%, αλλά και να χαλαρώσει ή να καταργήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες (γνωστό ως «Dood-Frank») προκειμένου να μπορούν αν αναλάβουν υψηλότερο επενδυτικό ρίσκο.
Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια.
Τα παραπάνω δεν εφαρμόστηκαν και δεν επρόκειτο να εφαρμοστούν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2018!
Οι επενδυτές άρχισαν να το συνειδητοποιούν πριν από λίγες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να μπει «στοπ» στην ανοδική πορεία των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq.
Βέβαια, σε αυτό συνέβαλε και η γεωπολιτική αβεβαιότητα.
Παράλληλα, η αύξηση των επιτοκίων, στις αρχές του έτους, από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. ναι μεν βοήθησε στην αύξηση των εσόδων για τις τράπεζες, ωστόσο οι υπόλοιπες προγραμματισμένες τρεις συσφίξεις της νομισματικής πολιτικής για το τρέχον έτος προς το παρόν «αγνοούνται».
Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες παρουσίασαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων καθαρά κέρδη και έσοδα, με «φωτεινές» εξαιρέσεις την Bank of America Merrill Lynch και Morgan Stanley.
Παρατίθενται οι οικονομικές επιδόσεις για το α’ 3μηνο του 2017…

Wells Fargo

Αμετάβλητα στα 5,46 δισ. ή 1 δολάρια ανά μετοχή παρέμειναν, σε ετήσια βάση, τα καθαρά κέρδη της Wells Fargo για το α’ 3μηνο του 2017, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής των Η.Π.Α. ταλανίστηκε από το σκάνδαλο της αυθαίρετης δημιουργίας 2,1 εκατ. λογαριασμών πελατών, σε μία προσπάθεια των στελεχών να κερδίσουν παραπάνω μπόνους.
Το σκάνδαλο της κόστισε 185 εκατ. δολάρια, ωστόσο το χτύπημα για την αξιοπιστία της ήταν καίριο.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για κέρδη της τάξης 0,97 δολαρίων ανά μετοχή.
Ο κύκλος εργασιών για το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασε τα 22 δισ. δολάρια, έναντι 22,3 την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Η μετοχή της τράπεζας έχει αυξηθεί 17% από την εκλογή του Donald Trump (8 Νοεμβρίου 2016) κι έπειτα, με την ενίσχυση όμως του δείκτη KBW Nasdaq να κυμαίνεται στο 19%....

Morgan Stanley

Ραγδαία αύξηση της τάξης του 80%, σε ετήσια βάση, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley τους πρώτους τρεις μήνες του 2017, βρισκόμενα στα 1,93 δισ. ή 1 δολάρια ανά μετοχή.
Για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 9,7 δισ. δολάρια, έναντι 7,8 δισ. το α’ 3μηνο του 2016.
Σημειώνεται πως οι αναλυτές, σε έρευνα της FactSet, έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 0,88 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα στα 9,27 δισ. δολάρια, άρα η αμερικανική τράπεζα κατάφερε να ξεπεράσει με ευκολία τις εκτιμήσεις, σε αντίθεση με τους κύριους ανταγωνιστές της.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή της Morgan Stanley έχει χάσει το 2,5% της αξίας της μέσα στο α’ 3μηνο του τρέχοντος έτους, παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες από τις επικείμενες (;) ευεργετικές πολιτικές του Donald Trump βοήθησαν τη Wall Street να σπάσει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

JP Morgan

Ετήσια αύξηση της τάξης του 2016 σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της JP Morgan το α’ 3μηνο του 2017, βρισκόμενα στα 6,45 δισ. ή 1,65 δολάρια ανά μετοχή.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές σε έρευνα του Thomson Reuters ανέμεναν κέρδη ύψους 1,52 δολαρίων ανά μετοχή.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την ίδια περίοδο ανήλθε στα 25,59 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων 24,88 δισ. και 24,08 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Αξίζει να αναφερθεί πως η JP Morgan, όπως και οι υπόλοιπες αμερικανικές τράπεζες, είναι εκ των μεγάλων κερδισμένων από την εκλογή του Donald Trump, καθώς, λόγω των προσδοκιών για χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου και μείωση του φορολογικού συντελεστή, οδήγησαν σε αύξηση της μετοχής της κατά 22%.

Goldman Sachs

Ραγδαία αύξηση σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Goldman Sachs το α’ 3μηνο του τρέχοντος έτους, καθώς ανήλθαν στα 2,26 δισ. ή 5,15 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 2,68 δολαρίων ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Βέβαια, οι αναλυτές σε έρευνα της FactSet έκαναν λόγο για κέρδη στα 5,31 δολάρια ανά μετοχή, με αποτέλεσμα τα παραπάνω να μην ικανοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τους επενδυτές.
Τα έσοδα για το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 26%, στα 8,03 δισ. δολάρια, ωστόσο δεν ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 8,37 δισ. δολάρια.
Τα έσοδα από μετοχές μειώθηκαν στα 1,67 δισ. το α’ 3ηνο 2017, έναντι 1,78 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα και 1,69 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές, με το τριμηνιαίο μέρισμα να ανέρχεται στα 0,75 δολάρια, από 0,65 δολάρια.
Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης πως θα προσθέσει 50 εκατ. μετοχές επιπλέον στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Citigroup

Ετήσια αύξηση της τάξης του 17% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Citigroup το α’ 3μηνο του 2017, καθώς ανήλθαν στα 4,09 δισ. ή 1,35 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 3,5 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για λιγότερα κέρδη, στα 1,24 δολάρια ανά μετοχή.
Τα έσοδα για το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθαν στα 18,12 δισ., από 17,56 δισ. το α’ 3μηνο του 2017 και έναντι προβλέψεων για 17,76 δισ. δολάρια.
Η μετοχή της Citigroup πραγματοποίησε άλμα 17% μετά την 8η Νοεμβρίου 2016 (στο 19% η ενίσχυση του δείκτη KBW Nasdaq), οπότε και εξελέγη πανηγυρικά ο Donald Trump, με τους επενδυτές να ελπίζουν στην πολυπόθητη φορολογική μεταρρύθμιση και τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες.

Bank of America

Άκρως ικανοποιητική ετήσια αύξηση της τάξης του 40% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Bank of America το α’ 3μηνο του τρέχοντος έτους, βρισκόμενα στα 4,86 δισ. ή 0,41 δολάρια ανά μετοχή.
Μάλιστα, η επίδοση ήταν ανώτερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 0,35 δολάρια ανά μετοχή.
Τα έσοδα της κολοσσιαίας αμερικανικής τράπεζας ανήλθαν στα 22,25 δισ. δολάρια για το ίδιο χρονικό διάστημα, αισθητά αυξημένα από τα 20,79 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα και τα 21,61 δισ. που έκαναν λόγο οι οικονομολόγοι.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή της τράπεζας έχει αυξήσει ραγδαία την αξία της από τις αρχές του 2016, κατά 61%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται μετά την εκλογή του Donald Trump στις 8 Νοεμβρίου 2016, ελέω του οικονομικού προγράμματος του Ρεπουμπλικάνου για μείωση φορολογικών συντελεστών και χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης