Τελευταία Νέα
Διεθνή

AFP: Τα προγράμματα των υποψηφίων Προέδρων της Γαλλίας - Πέντε σημεία «κλειδιά»

tags :
AFP: Τα προγράμματα των υποψηφίων Προέδρων της Γαλλίας - Πέντε σημεία «κλειδιά»
Ο Francois Fillon και η Marine Le Pen προτείνουν μια περιοριστική πολιτική για τη μετανάστευση
 Από την Ευρώπη μέχρι τους θεσμούς, περνώντας από τη μετανάστευση, ακολουθούν τα προγράμματα των βασικών υποψηφίων του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, σε πέντε σημεία κλειδιά, όπως τα παρουσιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
 
- Ευρώπη: αποχώρηση ή μεταρρύθμιση;

Το ευρωπαϊκό ζήτημα αναστατώνει τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές, από τότε που ο στρατηγός ντε Γκωλ και οι κομμουνιστές μάχονταν εναντίον μιας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την οποία προωθούσαν οι κεντρώοι και οι σοσιαλιστές.
Στα δημοψηφίσματα του 1992 (συνθήκη του Μάαστριχτ) και του 2005 (ευρωπαϊκό σύνταγμα), το «ναι» και το «όχι» συνάσπιζαν ανθρώπους τόσο στην αριστερά όσο και στη δεξιά.
Το ίδιο συμβαίνει και τώρα.
Η επικεφαλής της ακροδεξιάς Marine Le Pen και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Jean Luc Melenchon που προσάπτουν στις Βρυξέλλες ότι επέβαλαν τη δημοσιονομική λιτότητα, προτείνουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν διαπραγματεύσεις δεν επιτρέψουν την εκ βάθρων μεταμόρφωσή της.
Οι άλλοι υποψήφιοι θέλουν να αλλάξουν την ΕΕ χωρίς να την εγκαταλείψουν.
Ο σοσιαλιστής Benoit Hamon θέλει ένα διάλειμμα στη δημοσιονομική λιτότητα.
Όπως και ο κεντρώος Em. Macron , προτείνει ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης και μαζικές ευρωπαϊκές επενδύσεις. \
Ο υποψήφιος της δεξιάς Francois Fillon θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τις συμφωνίες του Σένγκεν για να ελέγξει περισσότερο τα σύνορα της ΕΕ.
 
Μετανάστευση και Iσλάμ

Ο Francois Fillon και η Marine Le Pen προτείνουν μια περιοριστική πολιτική για τη μετανάστευση, με μέτρα που να περιορίζουν τις ενώσεις οικογενειών, τις κοινωνικές παροχές για τους πρόσφυγες, τη χορήγηση της γαλλικής υπηκοότητας.
Στα αριστερά, ο Benoit Hamon και o Jean Luc Melenchon δεν ανεβάζουν ψηλά ως κεντρικό θέμα αυτό της μετανάστευσης και του ασύλου, όμως ο πρώτος προτείνει ανθρωπιστικές θεωρήσεις εισόδου για τους πρόσφυγες ενώ και οι δύο θα έδιναν δικαίωμα ψήφου στους ξένους για τις τοπικές εκλογές.
Το μέτρο αυτό δεν στηρίζει ο κεντρώος Em. Macron.
 Όμως συμφωνεί με τον Hamon όσον αφορά τη θέσπιση μιας «θετικής διάκρισης» ώστε να προσλαμβάνονται νέοι από τα υποβαθμισμένα προάστια.

Θεσμοί

Οι Fillon και Macron δεν επιθυμούν να αλλάξουν το σύνταγμα.
Οι Melenchon και Hamon θέλουν μια 6η Γαλλική Δημοκρατία, με λιγότερες εξουσίες για τον αρχηγό του κράτους και περισσότερα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία.
Δημοψηφίσματα υπόσχεται και η Le Pen , η οποία θέλει επίσης να περιλάβει στο σύνταγμα την «εθνική προτίμηση».
Ο Fillon θέλει να εισαγάγει την ιδέα των ποσοστώσεων για τη μετανάστευση.
Όλοι οι υποψήφιοι, εκτός του Fillon, θέλουν να εισαγάγουν, σε διαφορετικούς βαθμούς, την αναλογική εκπροσώπηση στις εκλογές.
Οι Macron και Hamon θα απαιτήσουν από τους αιρετούς αξιωματούχους να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
Ο Μelenchon θα αφαιρέσει διά βίου το δικαίωμα του εκλέγεσθαι απ' όσους καταδικάζονται για διαφθορά.
 
Οικονομικά και κοινωνία

Παραδοσιακά τα οικονομικά και τα κοινωνικά θέματα φέρνουν σε αντίθεση τη δεξιά με την αριστερά.
Όμως η στρατηγική προσέγγισης των λαϊκών τάξεων που ακολουθεί η Le Pen την έχει οδηγήσει να τοποθετείται στα θέματα αυτά λιγότερο δεξιά από τον Francois Fillon ο οποίος έχει επιλέξει μια πολύ φιλελεύθερη οικονομική γραμμή.
Έτσι η ηλικία της συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά στα 65 χρόνια από τον Φιγιόν, θα διατηρηθεί στα 62 χρόνια (ή και λιγότερα σε ορισμένες περιπτώσεις) από τον Hamon και τον Macron, θα επανέλθει στα 60 χρόνια από τη Le Pen και τον Μelenchon.
Ο Fillon θα καταργήσει την εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών.
Οι Μacron και Λe Pen  θα τη διατηρήσουν, με αλλαγές, εξαιρέσεις και υπερωρίες.
 Οι Hamon και Μelenchon θέλουν να μειώσουν τον χρόνο εργασίας.
Ο φόρος των μεγάλων περιουσιών (ISF) θα καταργηθεί από τον Fillon, θα μειωθεί από τον Macron, θα διατηρηθεί από τη Le Pen , θα συγχωνευθεί με τον φόρο ακίνητης περιουσίας από τον Hamon, θα ενισχυθεί από τον Μelenchon.
Ο Fillon θα καταργήσει 500.000 θέσεις δημόσιων υπαλλήλων και ο Μacron 120.000, ενώ ο Μelenchon θα δημιουργήσει 200.000.
 
Πυρηνική ενέργεια

Οι Melenchon και Hamon θα εγκαταλείψουν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, την οποία υποστηρίζουν οι Fillon και Le Pen, ενώ ο Macron επιδιώκει να περιορίσει τη σημασία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης