Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το τρίπτυχο της πολιτικής Τσίπρα και ο κρυφός «άσσος» του πρωθυπουργού

Το τρίπτυχο της πολιτικής Τσίπρα και ο κρυφός «άσσος» του πρωθυπουργού
Αν οι δανειστές «ράψουν στενό κουστούμι»...
Στροφή στην καθημερινότητα, επικοινωνιακή αντεπίθεση με μεγάλες θεσμικές τομές και αποδόμηση των πολιτικών του αντιπάλων είναι το τρίπτυχο της πολιτικής τακτικής που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα. Πίσω από αυτό το τρίπτυχο το Μέγαρο Μαξίμου κρύβει έναν «άσσο» για τα …δύσκολα.
Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχεδόν προειδοποίησε τα μέλη της κυβέρνησής του ότι οφείλουν να επιταχύνουν το νομοθετικό έργο και τις μεταρρυθμίσεις που τους αναλογούν, τομείς που έχουν πάει πίσω λόγω της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Η καθημερινότητα των πολιτών στο επίκεντρο

Με δεδομένα τα σφιχτά δημοσιονομικά περιθώρια και την επιτακτική ανάγκη για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και πρωτογενών πλεονασμάτων τα περιθώρια δράσεων λιγοστεύουν, αν όχι εκμηδενίζονται.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια θα ενταθεί από την εφαρμογή των νέων μέτρων και πως το αρνητικό αυτό κλίμα θα αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει όλο και χαμηλότερες «πτήσεις».
Μοναδική «σανιδά σωτηρίας» η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε τομείς όπως η Παιδεία με κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων μέτρο που δεν επιφέρει κάποιο απαγορευτικό δημοσιονομικό κόστος, της Υγείας με ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας σε προσωπικό στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, της απασχόλησης με την υλοποίηση ευρωπαϊκών επιδοτούμενων προγραμμάτων δημιουργίας νέων θέσεων εργασία, και ενίσχυσης των μηχανισμών διατήρησης των υπαρχόντων και των επενδύσεων με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και «ανοικτό προσκλητήριο» σε ξένους επενδυτές στη βάση του νέου αναπτυξιακού νόμου που παρέχει κίνητρα στις νέες μεγάλες επενδύσεις όπως το πολυετές σταθερό φορολογικό καθεστώς.
Επιπλέον η μείωση του συντελεστή φορολόγησης στις μεγάλες επιχειρήσεις που φέρει τη σφραγίδα των δανειστών αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα κίνητρο για την σταδιακή μετατροπή της χώρας σε «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».
Σε ότι αφορά στην Υγεία βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στο οποίο περιλαμβάνεται ο θεσμός του οικογενειακό ιατρού με αρχικό στόχο να εξυπηρετούνται 2,5 εκατομμύρια πολίτες από 240 τοπικές μονάδες Υγείας σε 60 περιοχές πανελλαδικά.
Στη διαδικασία της διαβούλευσης βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την «ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας» που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της διαπλοκές και της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας.
Χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης «infogov» μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τις δράσεις της κυβέρνησης.

Η αποδόμηση των πολιτικών αντιπάλων

Ο δεύτερος άξονας πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι η αποδόμηση των πολιτικών της αντιπάλων στοχεύοντας κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ([ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ).
Η κυβέρνηση έχοντας ήδη εφαρμόσει ένα σφιχτό δημοσιονομικό πρόγραμμα έχει ήδη υποστεί τεράστια πολίτική φθορά η οποία μάλιστα είναι «μη αναστρέψιμη».
Μόνη πολιτική και κομματική διέξοδος είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης των δυνάμεων που της έχουν απομείνει και η αποδόμηση των πολιτικών της αντιπάλων με στόχο να «κουρευτούν» τα εκλογικά τους ποσοστά.
Οι δύο Επιτροπές της Βουλής, η Εξεταστική στον χώρο της Υγείας που στοχεύει κυρίως σε πρόσωπα και γεγονότα που αφορούν την Νέα Δημοκρατία και την περίοδο διακυβέρνησής της και η Προανακριτική για τα εξοπλιστικά και τον Γιάννο Παπαντωνίου που βάζει στο κάδρο κυρίως το ΠΑΣΟΚ και την περίοδο των «παχιών αγελάδων» και των «παχιών σκανδάλων» της διακυβέρνησης Κώστα Σημίτη έχουν κύριο στόχο την πολική φθορά των αντιπάλων της κυβέρνησης.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση με θεσμικές τομές

Τέλος, η επικοινωνιακή αντεπίθεση που θα κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σχετίζεται με μια σειρά από κορυφαίες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις όπως η Συνταγματική αναθεώρηση, η κατάργηση των φορολογικών προνομίων στους βουλευτές η αξιολόγηση στον Δημόσιο τομέα και η προώθηση των αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την εφαρμογή του νέου «Καλλικράτη» και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στον τρόπο ανάδειξης των τοπικών αρχόντων.
Το «κρυφό χαρτί» της κυβέρνησης αν οι δανειστές «ράψουν στενό κουστούμι» σε μεσοπρόθεσμα και χρέος».
Πίσω από αυτό το τρίπτυχο πολιτικής τακτικής το Μέγαρο Μαξίμου κρύβει το τελευταίο «κρυφό χαρτί» το οποίο θα τραβήξει στην περίπτωση που η β΄ Αξιολόγηση κλείσει μεν αλλά με «μετρά-ασπιρίνες» για το χρέος που δεν θα δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία και μεσοπρόθεσμα τα οποία θα είναι ιδιαίτερα υψηλά και θα ξεπερνούν σε βάθος χρόνου την τριετία μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018.
Είναι το πολιτικό «χαρτί» που θα τραβήξει ο Αλέξης Τσίπρας αν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε «του ράψουν στενό κουστούμι» για τα μεσοπρόθεσμα και το χρέος.
Με αυτό το σενάριο το οποίο δείχνει να είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση θα υποστεί τεράστια φθορά καθώς η επίτευξη των στόχων και οι αριθμοί δεν πρόκειται να βγουν ποτέ.
Από τη συμφωνία Αθήνας – Θεσμών θα μείνουν και θα εφαρμοστούν μόνο τα δυσάρεστα μέτρα, οι περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου ενώ τα θετικά αντίμετρα θα αποτελούν …όνειρο θερινής νυκτός.
Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα βρεθεί ατύπως δεσμευμένη με ένα «τέταρτο μνημόνιο» το οποίο θα έχει συμφωνήσει μετά το τρίτο που φέρει ήδη την υπογραφή της.
Ένα μνημόνιο που θα έχει μόνο μέτρα χωρίς καμία χρηματοδότηση ή ουσιαστικό μηχανισμό που να καθιστά το χρέος βιώσιμο.
Έχοντας εφαρμόσει ή δρομολογήσει το τρίπτυχο καθημερινότητα του πολίτη, αποδόμηση αντίπαλων και επικοινωνιακή αντεπίθεση ο πρωθυπουργός μπορεί να τραβήξει το κρυφό χαρτί που δεν είναι άλλο από τον «άσσο» της προκήρυξης των εκλογών.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης