Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Δεν χειραγωγούμε το νόμισμα μας», απαντά η Ελβετία στις κατηγορίες των ΗΠΑ

«Δεν χειραγωγούμε το νόμισμα μας», απαντά η Ελβετία στις κατηγορίες των ΗΠΑ
Tο ελβετικό νόμισμα έχει ενισχυθεί περίπου 40% από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και μετά.
Η Ελβετία δεν χειραγωγεί το νόμισμά της, δήλωσε σήμερα(18 Απριλίου 2017) ο Jorg Gasser, υφυπουργός διεθνών χρηματοοικονομικών υποθέσεων, αφότου η χώρα του κατονομάστηκε την περασμένη εβδομάδα ως μία από τις έξι που περιλαμβάνονται στη «λίστα παρακολούθησης», για την οποία έκανε λόγο η εξαμηνιαία έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.
Η λίστα αυτή περιλαμβάνει έξι χώρες που πιθανώς χειραγωγούν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, τόσο η πιο πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου όσο και η προηγούμενη του Οκτωβρίου αναφέρουν ότι η Ελβετία πληροί τα δύο από τα τρία κριτήρια βάσει των οποίων μια χώρα θεωρείται πως χειραγωγεί το νόμισμά της: έχει «υλικό» ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και εμπλέκεται σε επίμονη, μονομερή παρέμβαση στις αγορές ξένου συναλλάγματος.
Ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στο τρίτο κριτήριο, που είναι το διμερές εμπορικό πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ύψους τουλάχιστον 20 δισ. δολαρίων.
Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε πως η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αγόρασε το 2016 το καθαρό ποσό των 66 δισ. δολαρίων σε ευρώ, με τα 20 δισ. από αυτά να έχουν αγοραστεί τον Ιούνιο, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή συμμετοχή.
Ο Gasser σημείωσε πως η Ελβετία συζητούσε το θέμα αυτό με την προηγούμενη διακυβέρνηση των ΗΠΑ για «αρκετά χρόνια». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιες ικανοποιητικές εξηγήσεις γι’ αυτό.
Η Ελβετία δεν χειραγωγεί το ίδιο της το νόμισμα. Απλά το ελβετικό φράγκο είναι σε τεράστιο βαθμό υπερτιμημένο».
Ο πολιτικός τόνισε ότι το ελβετικό νόμισμα έχει ενισχυθεί περίπου 40% από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και μετά.
«Είναι κατανοητό πως πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», ανέφερε ο Gasser και πρόσθεσε πως «αναγκάζονται να διατηρήσουν το ελβετικό φράγκο σε ένα επίπεδο στο οποίο είναι δυνατή η λειτουργία της ελβετικής οικονομίας».
Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι το φράγκο εξακολουθεί να δέχεται ανοδικές πιέσεις, ιδιαίτερα εν μέσω αβεβαιότητας λόγω του Brexit και άλλων γεωπολιτικών εξελίξεων.
«Η Ελβετία, ή το ελβετικό νόμισμα, έχει σταθεί ασφαλές καταφύγιο σε δύσκολους καιρούς. Δεν έχει να κάνει τόσο με ένα ισχυρό ελβετικό φράγκο. Έχει να κάνει περισσότερο με ένα πολύ αδύναμο ευρώ.
Και όπως γνωρίζετε, η νομισματική πολιτική χαράσσεται στη Φρανκφούρτη και όχι στη Ζυρίχη, επομένως μπορούμε να έχουμε πολύ μικρή επιρροή στο ευρώ», κατέληξε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης