Τελευταία Νέα
Διεθνή

European University Institute: H ολίσθηση της Τουρκίας σε ένα «εκλογικό αυταρχισμό» έχει εδραιωθεί

European University Institute: H ολίσθηση της Τουρκίας σε ένα «εκλογικό αυταρχισμό» έχει εδραιωθεί
Δεν είναι απαραίτητο ότι ο Erdogan «νίκησε» στο δημοψήφισμα
Παρά την αμφισβήτηση του αποτελέσματος του τουρκικού δημοψηφίσματος από την αντιπολίτευση, είναι σαφές ότι ο Erdogan πέτυχε μια μικρή νίκη, επισημαίνει ο Simon P. Watmough του European University Institute.
Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι αυτή νίκη σηματοδοτεί μια καμπή στην πολιτική ανάπτυξη της Τουρκίας.
«Οι Τούρκοι ψήφισαν το τέλος του δικού τους δημοκρατικού συστήματος και η ολίσθηση της Τουρκίας σε ένα ''εκλογικό αυταρχισμό'' έχει εδραιωθεί» σχολιάζει ο ίδιος με άρθρο του στην ιστοσελίδα Conversation Global.
Όπως τονίζει, το αποτέλεσμα θα είναι η συγκέντρωση όλη της εκτελεστικής εξουσίας στα χέρια ενός ανθρώπου, ένας έλεγχος που έχει να συμβεί στη χώρα από την περίοδο του στρατιωτικού νόμου στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Βραχυπρόθεσμα, είναι σαφές ότι ο Erdogan θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να ενισχυθεί η πρόσφυση του στο κράτος και θα προσπαθήσει να προωθήσει το όραμά του για μια νέα Τουρκία.
Αλλά μακροπρόθεσμα, τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο ζοφερά για τον πολιτικό πλουραλισμό, όπως φαίνονται προς το παρόν.
«Παρά τη νίκη του, υπάρχουν διακριτές χαραμάδες στην πανοπλία του Erdogan» επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει ότι υπάρχει μια βαθιά παράδοση πολιτικού πλουραλισμού και ανταγωνιστικού κομματισμού στην Τουρκία που δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά επειδή ο Erdogan είναι ένας εκτελεστικός πρόεδρος.
«Η εξαιρετικά οριακή νίκη για του ''ναι'' δείχνει ότι η Τουρκία είναι βαθιά πολωμένη και ότι υπάρχει μόνο μια μικρή πλειοψηφία που υποστηρίζει αυτή την αλλαγή.
Η μισή χώρα είναι έτοιμη να αντιταχθεί στον Erdogan» επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον αναμένεται η αντιπολίτευση -κυρίως το Milliyetçi Hareket Partisi (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος), αλλά και το Cumhuriyet Halk Partisi (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα εκμεταλλεύονται κάθε αδυναμία που παρουσιάζει το κύρος του προέδρου.
Εξάλλου, η κρίση του χρέους και η οικονομική κατάρρευση θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την ευρεία κοινωνική και πολιτική κινητοποίηση κατά του σχεδίου του Erdogan για τη Νέα Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης