Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Η νίκη Erdogan θέτει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη

Wall Street Journal: Η νίκη Erdogan θέτει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη
Για την κυβέρνηση Trump, ένας ενισχυμένος Erdogan θα μπορούσε να διευκολύνει το σχέδιο εκδίωξης του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα
Η νίκη του Tayyip Erdogan στο δημοψήφισμα της Τουρκίας την Κυριακή (16/4) θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο της πραγματιστικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ένω παράλληλα θα μπορούσε να δημιουργήσει και μία τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα τοθ δημοψηφίσματος.
Οι ψηφοφόροι της χώρας ενέκριναν τις συνταγματικές τροποποιήσεις που θα επεκτείνουν σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη του Erdogan, ο οποίος θα μετατρέψει πολιτικά ένα μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο οποίοι ΗΠΑ και Ευρώπη στηρίζονται για τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, και την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης.
Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ το State Department δήλωσε ότι θα απέχει επίσης από οποιονδήποτε σχολιασμό μέχρι να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.
Μεταξύ των πρώτων κινήσεων που επιθυμεί να πραγματοποιήσει ο Erdogan είναι να επαναφέρει τη θανατική ποινή, η κατάργηση της οποίας ήταν βασική προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξαικών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόσφατα, η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, είχει δηλώσει ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν "με κανέναν τρόπο συμβατή" με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι της Ένωσης έχουν τονίσει ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα την παύση των ενταξιακών συνομιλιών.
Από την πλευρά της, η Άγκυρα τόνισε ότι μετά το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να υπάρξουν απότομες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, με την σύμβουλο του Erdogan, Reha Denemec, να επισημαίνει ότι "δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στα ζητήματα του ΝΑΤΟ και των σχέσεων με τις ΗΠΑ", καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "η θέση της χώρας με τους τους συμμάχους της είναι σαφής".
Για την κυβέρνηση Trump, ένας ενισχυμένος Erdogan θα μπορούσε να σημαίνει την εξασφάλιση μίας συμφωνίας αναφορικά με το σχέδιο εκδίωξης του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα στη Συρία, η οποία αποτελεί την de facto πρωτεύουσα των τζιχαντιστών.
Μέχρι στιγμής, η αμερικανική κυβέρνηση έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις συρο-κουρδικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κατά του Ισλαμικού Κράτους, υποδαυλίζοντας τις σχέσεις μεταξύ ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ, ωστόσο, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η νίκη Erdogan θα μπορούσε να του προσφέρει τη δυνατότητα να δράσει περισσότερο ευέλικτα.
Η πορεία των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να είναι πιο περίπλοκη, καθώς οι μόνιμη κριτική των Βρυξελλών κατά της Άγκυρας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δηκιαωμάτων, δείχνει να ενοποιούν τον τουρκικό λαό και να ενισχύουν τη θέση του τούρκου προέδρου.
"Η ανησυχία μας είναι ότι ο Erdogan θα βιαστεί και θα προχωρήσει άμεσα να γίνει μοναδικός κυρίαρχος", σχολίασε διπλωμάτης της Δύσης για την έκβαση του αποτελέσματος.
Μάλιστα, πριν από το δημοψήφισμα, ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε πολλές φορές την ΕΕ ότι παρεμβαίνει στις εωτερικές υποθέσεις της χώρας, στηρίζοντας παράλληλα σθεναρά την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Όντας απογοητευμένος από την "ευρωπαϊκή ανειλικρίνεια και κωλυσιεργία", όπως ο ίδιος την αποκαλεί, ο Erdogan έχει απευθύνει μεταξύ άλλων έκκληση και για ένα δημοψήφισμα μέσα από το οποίο θα κριθεί εάν η Άγκυρα επιθυμεί να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
"Θεωρώ πως το τρέχον δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποτελεί δημοψήφισμα και για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μία χώρα με τέτοιο σύνταγμα δε θα μπορούσε ποτέ να ενταχθεί στην ΕΕ", σχολίασε χαρακτηριστικά η ολλανδή ευρωβουλευτής Kati Piri, η οποία χειρίζεται τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης