Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Υποψήφιος για δεύτερη τετραετή προεδρική θητεία ο Rouhani στις προεδρικές εκλογές στις 19/5

tags :
Ιράν: Υποψήφιος για δεύτερη τετραετή προεδρική θητεία ο Rouhani στις προεδρικές εκλογές στις 19/5
O πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, θα είναι υποψήφιος για δεύτερη τετραετή προεδρική θητεία στη εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο
Την απόφασή του να είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 19ης Μαΐου, παρά τις επικρίσεις των συντηρητικών, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani.
Έτσι, θα είναι υποψήφιος για δεύτερη τετραετή προεδρική θητεία στη εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν και μάλιστα όπως ο ίδιος δήλωσε λίγη ώρα αφού υπέβαλε την υποψηφιότητά του, «είμαι ξανά εδώ για το Ιράν, για το ισλάμ, για περισσότερη ελευθερία, περισσότερη ασφάλεια και περισσότερη πρόοδο» και «ζητώ από όλους του Ιρανούς να πάνε ξανά στις κάλπες για το Ιράν και το ισλάμ».
Στο μεταξύ, την  υποψηφιότητά του επέβαλλε επίσης ο βασικός του αντίπαλος, ο συντηρητικός ιερωμένος 56χρονος Ebrahim Raisi.
Υπενθυμίζεται ότι ο 68χρονος Hassan Rouhani κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2013 από τον πρώτο γύρο, με την υποστήριξη των μετριοπαθών και μεταρρυθμιστικών κομμάτων που εξακολουθεί να έχει, ενώ οι συντηρητικοί επικριτές του τον κατηγορούν ότι ενθάρρυνε την ηθική διαφθορά της κοινωνίας προωθώντας την κοινωνική ανοχή και κάποιοι πρώην υποστηρικτές του εκφράζουν την απογοήτευσή τους καθώς ήλπιζαν σε δραστικές κοινωνικές αλλαγές στη διάρκεια της προεδρίας του, τονίζοντας ότι δεν κατάφερε να αντιταχθεί στο συντηρητικό θρησκευτικό στάτους κβο του Ιράν.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος , «ο  Rouhani είναι μέσα στο σύστημα, είναι πιστός στο σύστημα.
Δεν είναι μεταρρυθμιστής, αλλά μια γέφυρα μεταξύ των σκληροπυρηνικών και των μεταρρυθμιστών», ενώ «δεν διαθέτει αρκετές εξουσίες για να αντιμετωπίσει αυτούς που είναι κατά των μεταρρυθμίσεων, είτε είναι οικονομικές είτε κοινωνικές».
Πάντως, οι συνταγματικές εξουσίες του προέδρου είναι περιορισμένες, αφού ουσιαστική την εξουσία έχει ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei.
Από την πλευρά του ο Ebrahim Raisi, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Ayatollah Ali Khamenei, δίνει έμφαση στα ποσοστά ανεργίας και δηλώνει πως είναι «υποψήφιος όλων των Ιρανών (…) και όλων όσων επιθυμούν να διατηρήσουν το μεγαλείο της χώρας αυτής».
Τέλος, σημειώνεται ότι μεταξύ αυτών που υπέβαλαν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου είναι και ο πρώην πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad, ενώ μέχρι τις 27 Απριλίου το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, ένα όργανο που ελέγχεται από τους συντηρητικούς ιερωμένους, θα αποφασίσει ποιους υποψήφιους εγκρίνει για να συμμετάσχουν στις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης