Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Προβάδισμα με 51,3% του «Ναι», έναντι 48,7% του «Όχι», διαπιστώνει νέα δημοσκόπηση

Τουρκία: Προβάδισμα με 51,3% του «Ναι», έναντι 48,7% του «Όχι», διαπιστώνει νέα δημοσκόπηση
Οριακό προβάδισμα του «Ναι» ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση (στις 16 Απριλίου 2017) στη γειτονική μας χώρα, διαπιστώνουν οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις του Ινστιτούτου Gezici.
Ειδικότερα, το «Ναι» συγκεντρώνει ποσοστό 51,3%, έναντι 48,7% του «Όχι».
Σημειώνεται ότι το πακέτο το οποίο καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν αποτελείται από 18 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και προβλέπει τη μεταφορά στον πρόεδρο κεντρικών εξουσιών που κανονικά ασκεί ένας πρωθυπουργός.
Κατόπιν αυτού, το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται.
Οι χθεσινές δημοκοπήσεις διαπίστωναν οριακό προβάδισμα με 51-52% στο «Ναι».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ANAR, η οποία έγινε περισσότερα από 4.000 άτομα στις 5-10 Απριλίου σε 26 επαρχίες, το «Ναι» φτάνει στο 52%.
Επίσης, ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων έχει μειωθεί στο 8%, εξέλιξη που «έδωσε» στο «Ναι» αύξηση σχεδόν δύο ποσοστιαίων μονάδων από τις αρχές του Μαρτίου.
Επίσης, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Konsensus τοποθετεί την επικράτηση του «ναι» στο 51,2% μετά τη διανομή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Η έρευνά της διεξήχθη σε 2.000 άτομα στις 2-8 Απριλίου, σε 41 επαρχίες.

Μετ’ εμποδίων η εκστρατεία του «όχι» στην Τουρκία, ενόψει δημοψηφίσματος

Σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου 2017, για τη συνταγματική αναθεώρηση, εκφράζει ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στην γειτονικής μας χώρα, Michael Link.
«Αυτό που είναι προβληματικό -και το έχουμε συγκρατήσει στην ενδιάμεση έκθεσή μας- είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του “όχι” αντιμετώπισαν τις τελευταίες εβδομάδες προβλήματα όταν ήθελαν να πραγματοποιήσουν δημόσιες συγκεντρώσεις.
Ή -σε αντίθεση με την εκστρατεία του 'ναι'- έζησαν συχνά τις επεμβάσεις της αστυνομίας.
Επίσης υπήρξαν βίαια επεισόδια και προσπάθειες εκφοβισμού αλλά και μια μονομερής κάλυψη εκ μέρους των ΜΜΕ.
Όλα αυτά έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της αποστολής μας», ανέφερε σε συνέντευξή του προς τη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, ενώ, σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, τα προσωρινά πορίσματα των ειδικών του ΟΑΣΕ είναι τραγικά:
«Διαπιστώσαμε, και το έχουμε καταγράψει, ότι από τον περασμένο Ιούλιο έκλεισαν συνολικά 158 μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες ή διαδικτυακές πύλες.
Την ίδια ώρα χιλιάδες υπάλληλοι και δημοσιογράφοι είναι σήμερα άνεργοι ή έγκλειστοι».
Όπως επισημαίνει το γερμανικό κανάλι, η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Τουρκία αριθμεί συνολικά 12 ομάδες που αποτελούνται από δύο άτομα, 20 ειδικοί έχουν αποσταλεί μόνον στην Άγκυρα ενώ «ενισχύσεις» θα υπάρξουν την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Πώς ψήφισαν οι Τούρκοι του εξωτερικού;

Στο μεταξύ οι Τούρκοι του εξωτερικού έχουν ψηφίσει.
Στη Γερμανία από τα 1,4 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, περίπου 700.000 πολίτες.
«Θα είχε ενδιαφέρον να είχαμε παρακολουθήσει και αυτή τη διαδικασία», λέει ο κ. Link, «και μόνον για το λόγο ότι ο τουρκικός εκλογικός νόμος απαγορεύει τον προεκλογικό αγώνα στο εξωτερικό.
Η εκλογική διαδικασία στα προξενεία είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να την παρακολουθήσουμε.
Η αποστολή μας αφορά πάντα τις εκλογές στην ίδια τη χώρα.
Είναι ένα σημείο που θα πρέπει να ξαναδούμε στο μέλλον».
Ο ειδικός δεν θέλησε να σχολιάσει την εκλογική διαδικασία στη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι «ο χρυσός κανόνας των παρατηρητών είναι να σχολιάζουν μόνον όταν είναι επί τόπου οι ίδιοι».
Συνολικά 2,9 εκατομμύρια Τούρκοι του εξωτερικού μπορούσαν να τοποθετηθούν μέχρι την περασμένη Παρασκευή επί της διαφιλονικούμενης συνταγματικής αναθεώρησης σχετικά με την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος.
Σε 59 χώρες είχαν στηθεί 120 εκλογικά τμήματα.
Στη Γερμανία συμμετείχαν 695.000 πολίτες, ήτοι το 48,6% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, καταλήγει η Deutsche Welle…

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης