Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μειώσεις συντάξεων, εργασιακό και αντίμετρα – Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα νομοθετηθεί το Μάιο 2017

Μειώσεις συντάξεων, εργασιακό και αντίμετρα – Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα νομοθετηθεί το Μάιο 2017
Για βγει ο λογαριασμός, στο φάσμα των περικοπών θα βρεθούν ακόμα και οι κατώτατες συντάξεις των 486 ευρώ 
Εντός του Μαΐου αναμένεται να νομοθετηθεί το βαρύ πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει την αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς σε 900.000 κύριες συντάξεις το 2019 καθώς και τις αλλαγές στα εργασιακά.
Για βγει ο λογαριασμός, στο φάσμα των περικοπών θα βρεθούν ακόμα και οι κατώτατες συντάξεις των 486 ευρώ καθώς εμφανίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης των 45 ευρώ.
Στον αντίποδα, οι υψηλές συντάξεις (γιατρών, δικηγόρων ΤΕΒΕ, πανεπιστημιακών) που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές έως και 450 ευρώ, θα υποστούν δραματικές μειώσεις αν δεν τεθεί κόφτης που να περιορίζει της απώλειες.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου εργασίας παραδέχονται ότι «το πόσο χαμηλά θα φτάσει το μαχαίρι» καθώς και η θέσπιση ανώτατου πλαφόν αποτελεί αντικείμενο της τεχνικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα.
Στο μέτωπο των εργασιακών και ειδικότερα στις ομαδικές απολύσεις διατηρείται το ποσοστιαίο όριο (5%) και το απόλυτο (ως 30 εργαζόμενοι) μηνιαίως.
Καταργείται το υπουργικό βέτο και η αρμοδιότητα προελέγχου και προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων μεταβιβάζεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο αλλάζει σύνθεση (4 εκπρόσωποι εργοδοτών, 4 εργαζομένων, 4 του κράτους)
Το Σεπτέμβριο του 2018 αναμένεται να νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας (υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων) και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης (υπερισχύει η ευνοϊκότερη σύμβαση πχ κλαδική).
Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι δύο αρχές που συνόδευαν τις συλλογικές συμβάσεις είχαν ανασταλεί το 2011.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου εργασίας σχολιάζοντας ανακοίνωση της ΓΣΕΕ ότι «έτσι κι αλλιώς είχε προβλεφθεί η επαναφορά τους μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018» επεσήμανε:
«Η αναστολή των δύο αρχών συνδέεται με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και όχι με το μνημόνιο γι αυτό και η επαναφορά τους από τον Σεπτέμβρη του 2018 δεν ήταν καθόλου αυτονόητη και σίγουρα όχι αυτόματη.
Το ΔΝΤ άλλωστε επέμενε να μην επανέλθουν ποτέ.»
Απεφεύχθησαν επίσης οι αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργία ενώ οι παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο θα προβλέπουν περιορισμούς στις άδειες των συνδικαλιστών καθώς και προσθήκη επιπλέον αιτιών για την απόλυση συνδικαλιστή. (πχ ποινικά αδικήματα, κλοπή, υπεξαίρεση)
Τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν το 2019 εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι θα τεθούν επίσης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Προς το παρόν ο σχεδιασμός του υπουργείου εργασίας περιλαμβάνει τα εξής θετικά μέτρα.

-Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, από έως 40 ευρώ που είναι σήμερα σε 60 ευρώ για το πρώτο παιδί και σε 90 ευρώ για το δεύτερο.

- Επιδότηση ενοικίου 80 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο . Στόχος είναι να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός που ζει σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας (εισοδηματικά κριτήρια).

- 1.800 νέες δομές βρεφονηπιακών σταθμών και voucher για τις μητέρες ώστε να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών.
Σήμερα καλύπτονται 90.000 παιδιά.
Προϋπολογισμός 150 εκ. ευρώ.

-Δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασία ς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 12μηνης διάρκειας.
Στο δημόσιο οι θέσεις θα αφορούν κοινωνικές δομές (πχ νοσοκομεία) ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα δοθεί βάρος στους νέους επιστήμονες για την ανάσχεση του brain drain.
Το πρόγραμμα θα προβλέπει επιδότηση του 50% του μισθολογικού κόστους και υποχρέωση διατήρησης του εργαζόμενου τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος

- Επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθούν 300.000 μαθητές Δημοτικού και 150.000 μαθητές Γυμνασίου (σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας)

-Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις (κύρια και επικουρική) έως 700 ευρώ

- μείωση συμμετοχής κατά 50% για συντάξεις από 700 ως 1.200 ευρώ εισόδημα

-μείωση συμμετοχής κατά 25% για συντάξεις από 1.200 ευρώ και άνω.

- Χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακές δράσεις και έμφαση στις υποδομές αγροτικής παραγωγής.

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης