Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημητρίου: Η κυβέρνηση δε κάνει πίσω στο αίτημα της ΕΕΤ για το ελάχιστο ποσό στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Παπαδημητρίου: Η κυβέρνηση δε κάνει πίσω στο αίτημα της ΕΕΤ για το ελάχιστο ποσό στον εξωδικαστικό συμβιβασμό
«Σε συνεργασία με τις τράπεζες προβλέφθηκε τυποποιημένη διαδικασία αξιολόγησης της βιωσιμότητας των σχεδίων ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις που έχουν συνολικό χρέος από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ»
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για αύξηση του ελάχιστου ορίου για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, από τα 20.000 στα 50.000 ευρώ, σύμφωνα μα όσα ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
«Αναφορικά με τις οφειλές των 20.000 ευρώ, θέλω να επισημάνω ότι σε συνεργασία με τις τράπεζες προβλέφθηκε τυποποιημένη διαδικασία αξιολόγησης της βιωσιμότητας των σχεδίων ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις που έχουν συνολικό χρέος από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ.
Οπότε το μπλοκάρισμα για το οποίο κάνουν λόγο οι τράπεζες είναι αβάσιμο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Σε ό,τι αφορά σ το ζήτημα της προστασίας των εκπροσώπων των πιστωτών από άδικες διώξεις, κυρίως των εκπροσώπων των τραπεζών και του δημοσίου (σ.σ. επισημάνθηκε από πολλούς φορείς ότι θα είναι δύσκολο δημόσιος υπάλληλος ή τραπεζικό στέλεχος να υπογράψει ρύθμιση οφειλών), ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι το σχέδιο νόμου δεν περιέχει αυτή τη διάταξη ώστε να προστατεύονται από άδικες διώξεις.
Προετοιμάζεται όμως σχετική διάταξη, από το καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία πρόκειται να εισαχθεί σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του.
Αναφορικά με την ετοιμότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι η προεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.
Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και οι ίδιες οι τράπεζες συνεργάζονται με το υπουργείο ώστε να είμαστε έτοιμοι σε τρεις μήνες που θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Για τη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης, ο υπουργός σημείωσε πως είναι προαιρετική και ότι η διαδικασία όπως περιγράφεται στο σχέδιο νόμο στοχεύει στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη πληρότητα των αιτήσεων με στόχο τη διευκόλυνση των δικαστών οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν εξετάζουν την ουσία της ρύθμισης αλλά προβαίνουν μόνο σε έλεγχο συνδρομής των υποχρεωτικών κανόνων.
Αναφορικά με την υπαγωγή των ελευθέρων επαγγελματιών, ο υπουργός Οικονομίας παρέπεμψε στην πρόνοια του άρθρου 15 παράγραφος 21 του σχεδίου νόμου με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα του δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης να προχωρούν διμερώς σε ανάλογες ρυθμίσεις οφειλών, με πρόσωπα που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης