Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το διακύβευμα στο δημοψήφισμα της Τουρκίας στις 16/4 – Προκλητικές οι υπερεξουσίες του Erdogan… έως το 2029 και ο Schaeuble

tags :
Το διακύβευμα στο δημοψήφισμα της Τουρκίας στις 16/4 – Προκλητικές οι υπερεξουσίες του Erdogan… έως το 2029 και ο Schaeuble
Ο Erdogan προτείνει ένα ακόμα δημοψήφισμα: να αποφασίσει η Τουρκία αν θα πρέπει να εγκαταλείψει την μεγάλη προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ.
Ο Erdogan είναι ο πιο ισχυρός ηγέτης της Τουρκίας από την εποχή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος προσπαθεί να αναστηλώσει τα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αναφέρουν οι Financial Times.
Κυβερνάει μέσω διαταγμάτων κάτω από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ο στόχος του δημοψηφίσματος της Κυριακής 16 Απριλίου είναι μια de jure ασυλία του προέδρου ενώπιον των δικαστηρίων και την άρση της υποχρέωσης λογοδοσίας του στο κοινοβούλιο.
Όσοι τον υποστηρίζουν θεωρούν ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα πολύ ισχυρό ηγέτη για να οδηγήσει την Τουρκία ξανά στην δόξα.
Αν κερδίζει - και έχει κερδίσει κάθε αναμέτρηση, είτε για την θέση του πρωθυπουργού ή του προέδρου, από το 2002 - ο πλουραλισμός δεν θα τελειώσει στην Τουρκία.
Ωστόσο ο Erdogan θα ισχυροποιηθεί σημαντικά και θα αποτελεί τον πανίσχυρο ηγεμόνα.
Ωστόσο, πρόσφατα, υπήρξε πανικός στις τάξεις του ΑΚΡ του κόμματος του Erdogan, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις καθώς πάνω από το 50% των Τούρκων δεν επιθυμεί να δώσει υπερεξουσίες σε ένα πολιτικό.
Οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν ότι υπάρχει μεταστροφή του εκλογικού σώματος.
Ωστόσο ο Erdogan έχει μια υπερφυσική ικανότητα να ελκύει τα πλήθη που τον υποστηρίζουν.
Ο Erdogan χρειάζεται να αλιεύσει ψήφους από τους Τούρκους εθνικιστές και μειονοτικές ομάδες των Κούρδων: δύο ανταγωνιστικά κόμματα τα οποία δεν εμπιστεύονται μεταξύ τους.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας ωστόσο φαίνεται ότι παίζει στα όρια του βρώμικου.
Κάποιοι σκόπιμα συνδέουν όσους είναι αρνητικοί με τους «τρομοκράτες»:
Ποιοι είναι οι τρομοκράτες κατά τον Erdοgan
-οι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν του ιμάμη που βρίσκεται στις ΗΠΑ και έχει κατηγορηθεί ότι υποκίνησε το πραξικόπημα.   
-Το κόμμα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), που υπάρχει μακροχρόνια διαμάχη
-Το ισλαμικό κράτος ISIS
 «Δεν λέμε ότι όσοι τούρκοι δεν ψηφίσουν είναι τρομοκράτες», διαμαρτύρεται ο Sentop, επικεφαλής της εκστρατείας του Erdogan. «Εμείς λέμε ότι οι τρομοκρατικές ομάδες υποστηρίζουν το ΟΧΙ»
Αν ο κ Ερντογάν κερδίσει, θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2029.
Θα έχει τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας, θα μπορεί να απαλλάξει τον πρωθυπουργό από τα καθήκοντα του να διορίσει νέους υπουργούς.
Θα μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο, το οποίο δεν θα έχει το δικαίωμα να τον κρίνει.
«Αν οι Τούρκοι δεν βλέπουν τι έρχεται στη συνέχεια, φοβάμαι ότι μας αξίζει αυτό και χειρότερα», υποστηρίζουν ορισμένοι.
Το διακύβευμα είναι πράγματι τεράστιο.
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εξαρτάται από τη φιλοδοξία του Erdogan.
Τον Μάρτιο του 2017, ο Erdogan συγκρούστηκε με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας χαρακτηρίζοντας τους «Ναζί».
Ο Erdogan προτείνει ένα ακόμα δημοψήφισμα: να αποφασίσει η Τουρκία αν θα πρέπει να εγκαταλείψει την μεγάλη προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ.
Είναι πολύ δύσκολο ο Erdogan να συνεχίσει να έχει καλή σχέση με την ΕΕ ήδη Γερμανία και Γαλλία έχουν κάνει πίσω στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η Τουρκία δεν είναι πλέον σε διαδικασία ένταξης με βάση τα κριτήρια της ΕΕ, λόγω των προκλητικών εκκαθαρίσεων  σε ακαδημαϊκούς και καθηγητές, δικαστές και δημοσιογράφους, καθώς και στρατιώτες, δημοσίους υπαλλήλους και βουλευτές.
Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν κυνηγηθεί.

Schaeuble: Κίνδυνος δικτατορίας στην Τουρκία, εάν επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής (16/4/2017)

Τον κίνδυνο εγκαθίδρυσης δικτατορίας στην Τουρκία στην περίπτωση που το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  Wolfgang Schaeuble.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση στη διάρκεια μιας συζήτησης που οργάνωσε το περιοδικό Der Spiegel, σχετικά με το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Τουρκίας RecepTayyipErdoganνα επιχειρεί με αυτή την αναθεώρηση να εγκαθιδρύσει «ένα αυταρχικό καθεστώς, δηλαδή μια δικτατορία» στην χώρα του, ο Schaeuble απάντησε:
«Μπορούμε να αντιληφθούμε, πράγματι, ως κάτι τέτοιο αυτό το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης».
«Και όταν παρατηρούμε την εξέλιξή του (του Erdogan) τα τελευταία χρόνια, μπορούμε σίγουρα να βρούμε πολλούς λόγους και να αναλύσουμε» τί συνέβη, «όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν ενδείξεις που προκαλούν ανησυχία» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Ο κ. Schaeuble έκανε επίσης γνωστό, πως συνομίλησε με πολλούς Τούρκους που του μετέφεραν ότι φοβούνται για αντίποινα στην περίπτωση που διατυπώσουν δημοσίως επικρίσεις σε βάρος της Άγκυρας.
«Όμως, όπως ένας εξ αυτών μου είπε "ξέρεις, στην τελική, η Τουρκία θα επιβιώσει από τον Erdogan", κάτι που προσφέρει λίγη ελπίδα» παρατήρησε ο έμπειρος Γερμανός πολιτικός.

Οριακό προβάδισμα με 51-52% στο «Ναι» δείχνουν 2 δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα (16/4) στην Τουρκία

Οριακό προβάδισμα με 51-52% στο «Ναι» δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα (12/4) για το συνταγματικό δημοψήφισμα (16/4) στην Τουρκία.
Οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 16 Απριλίου για να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ANAR, η οποία έγινε περισσότερα από 4.000 άτομα στις 5-10 Απριλίου σε 26 επαρχίες, το «ναι» φτάνει στο 52%.
Επίσης, ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων έχει μειωθεί στο 8%, εξέλιξη που «έδωσε» στο «Ναι» αύξηση σχεδόν δύο ποσοστιαίων μονάδων από τις αρχές του Μαρτίου.
Τα αποτελέσματα ισχύουν μόνο για τους ψηφοφόρους στην Τουρκία, με το επίπεδο της υποστήριξης του «ναι» μεταξύ των ψηφοφόρων του εξωτερικού να αναμένεται να αυξήσει το τελικό αποτέλεσμα υπέρ του «ναι», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ANAR, Ibrahim Uslu.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan δήλωσε την Τρίτη ότι οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό έχουν προσέλθει μαζικά για να ψηφίσουν, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να τον ωφελήσει.
Επίσης, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Konsensus τοποθετεί την επικράτηση του «ναι» στο 51,2% μετά τη διανομή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Η έρευνά της διεξήχθη σε 2.000 άτομα στις 2-8 Απριλίου, σε 41 επαρχίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης