Τελευταία Νέα
Διεθνή

Krugman: Η Le Pen δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης - Η Ελλάδα και το Frexit

Krugman: Η Le Pen δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης - Η Ελλάδα και το Frexit
Η πολιτική της Le Pen μόνο θα βλάψει τη γαλλική οικονομία
Δεδομένου ότι έχουν απομείνει μόνο λίγες εβδομάδες μέχρι τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες περί ενός ακόμα σοκ τύπου Trump, όπως σχολιάζει σε άρθρο του στους News York Times, ο γνωστός οικονομολόγος Paul Krugman.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρώ έχουν αμαυρώσει τη φήμη του ευρωπαϊκού έργου και πλέον έχει γίνει χαρτί στα χέρια των ευρωσκεπιστικών πολιτικών.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει κάνει σκληρή κριτική τόσο στο ευρώ όσο και στις πολιτικής λιτότητας που ακολουθούνται στην ευρωζώνη από το 2010.
Η Γαλλία από την πλευρά της, θα μπορούσε και θα έπρεπε να τα πάει καλύτερα από ό,τι αυτή τη στιγμή.
Αλλά το είδος της πολιτικής που θέλει να προωθήσει το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen θα βλάψουν και δεν θα ωφελήσουν τη γαλλική οικονομία.
Όσον αφορά στο ευρώ, ο Krugman επισημαίνει ότι ήταν και είναι ένα εσφαλμένο έργο, ενώ οι χώρες που δεν το υιοθέτησαν -Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία- έχουν επωφεληθεί από την ευελιξία που τους προσέφερε το εθνικό τους νόμισμα.
Ωστόσο, όπως τονίζει, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά από να μην υιοθετήσεις το ευρώ έως το να βγεις από αυτό.
«Η μαζική φυγή κεφαλαίων θα μπορούσε να προκαλέσει μια τραπεζική κρίση, την επιβολή capital controls και τραπεζικής αργίας, προβλήματα σχετικά με την εκτίμηση των συμβάσεων θα δημιούργούσαν νομικά προβλήματα, ενώ οι επιχειρήσεις θα το βιώσουν κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου σύγχυσης και της αβεβαιότητας» σχολιάζει ο ίδιος.
Αυτά τα κόστη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακραίες συνθήκες, όπως αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για την οικονομία της οποίας η έξοδος από το ευρώ θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια και θα οδηγούσε σε σοβαρή υποτίμηση του νομίσματος.
Ωστόσο, η γαλλική οικονομία διαφέρει από την ελληνική και σε περίπτωση Frexit δεν θα έχει κανένα όφελος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης