Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Κύπρος, η κερδισμένη της Ευρωζώνης στην αγορά χρέους – Σε χαμηλό 15ετίας το κόστος δανεισμού

FT: Κύπρος, η κερδισμένη της Ευρωζώνης στην αγορά χρέους – Σε χαμηλό 15ετίας το κόστος δανεισμού
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της χώρας έφτασε το 3,2%, από 4% ένα χρόνο νωρίτερα....
Σε χαμηλό 15ετίας βρίσκεται το κόστος δανεισμού του κυπριακού κράτους, έναν μόλις χρόνο αφότου η μεσογειακή χώρα εξήλθε επιτυχώς από το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ που εφαρμόστηκε το 2013, με πιστωτές την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της χώρας έφτασε το 3,2%, από 4% ένα χρόνο νωρίτερα.
Στο σχετικό τους δημοσίευμα, οι Financial Times διαπιστώνουν επίσης ότι πλέον οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερο premium για να αγοράσουν ομόλογα της Πορτογαλίας, μίας έτερης ευρωπαϊκής χώρας με κρίση χρέους.
Μάλιστα, το παραπάνω συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. - σε αντίθεση με την Κύπρο - με 26 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων να έχουν αγοραστεί από την Τράπεζα μόνο την τελευταία διετία.
Βέβαια, η Κύπρος έχει μικρότερο ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ, στο 110%, έναντι 130% για τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.
Κλείνοντας, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως τον Μάρτιο του 2017 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standars & Poor’s αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, από «ΒΒ» σε «ΒΒ+», με θετικές μάλιστα προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης