Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ράλι 30% για την Ελλάκτωρ το 2017 αλλά το ρήγμα μεταξύ των βασικών μετόχων βαθαίνει – Τι εξετάζει η Alpha Bank

Ράλι 30% για την Ελλάκτωρ το 2017 αλλά το ρήγμα μεταξύ των βασικών μετόχων βαθαίνει – Τι εξετάζει η Alpha Bank
Λόγω των λεπτών ισορροπιών δεν αποκλείεται η Alpha Bank να επιλέξει διάθεση του 10% με auctioning αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο
Την υψηλότερη τιμή για το 2017 κατέγραψε χθες (6/4/2017) η μετοχή της Ελλάκτωρ και από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν από τις ελάχιστες που ξεχώρισαν.
Το τελευταίο διάστημα ο όμιλος βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο λόγω του ποσοστού που κατέχει ο Ιωάννης Τζιβέλης και πρόκειται να εκποιήσει η Alpha Bank, όπως πρώτο αποκάλυψε το Bankingnews.gr.
Η Ελλάκτωρ παρομοιάζεται από στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν με καζάνι που βράζει και οι εξελίξεις στο μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας αναμένονται ραγδαίες. Δεν είναι άγνωστο πως η συμβίωση του κ. Δημήτρη Κούτρα με τους αδερφούς Αναστάσιο και Δημήτριο Καλλιτσάντση ήταν διαχρονικά προβληματική, με τον έτερο μεγάλο μέτοχο, τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα να καλείται να λειτουργήσει συχνά πυροσβεστικά προκειμένου να διασφαλίσει τη μετοχική ενότητα του Ομίλου.
Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν αναφέρουν πως εσχάτως το ρήγμα έχει βαθύνει και ο «ψυχρός πόλεμος» κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «θερμό επεισόδιο» με αφορμή το 10% του ομίλου που κατείχε ο Ιωάννης Τζιβέλης και που τώρα για την τύχη του αποφασίζει η Alpha Bank.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται πάντως και η τράπεζα καθώς έχει αρκετά δάνεια χορηγήσει στον κατασκευαστικό όμιλο και δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με τους βασικούς μετόχους, δίνοντας το πακέτο σε κάποιον αποκλείοντας κάποιον άλλο.
Η τράπεζα επιθυμεί να διαθέσει το ποσοστό όσο το δυνατόν πιο άμεσα και παράλληλα αναίμακτα όπως έκανε με ανάλογα ποσοστά που κατείχε ο κ. Τζιβέλης σε άλλους ομίλους (ΤΙΤΑΝ, FOURLIS), ωστόσο η περίπτωση της Ελλάκτωρ διαφέρει για δύο λόγους.
Πρώτον, με δεδομένες τις ευαίσθητες μετοχικές ισορροπίες, μεταξύ των τεσσάρων επιχειρηματιών που ελέγχουν τον όμιλο (Λεωνίδας Μπόμπολας 15,17%, Δημήτρης Κούτρας 4,61%, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και Δημήτρης Καλλιτσάντσης 10,78% συνολικά), οποιοσδήποτε πάρει το 10% θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στον Όμιλο, καθοδηγώντας τις εξελίξεις.
Δεύτερον, η Alpha Bank διαθέτει σημαντική δανειακή έκθεση στην εισηγμένη κι άρα δεν επιθυμεί η διάθεσή του 10% να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα αποδυναμώσουν τον κατασκευαστικό Όμιλο και θα τον βάλουν σε περιπέτειες.
Αν για παράδειγμα επέλθει πλήρης ρήξη εντός της διοίκησης, δεν αποκλείεται η αποχώρηση ενός ή περισσοτέρων εκ των τεσσάρων βασικών μετόχων.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο Όμιλος θα κληθεί να περάσει ένα πολύ επώδυνο διαζύγιο, που πέρα από τις πολύμηνες και πολύπλοκες διαδικασίες που μπορεί να απαιτηθούν, θα βρεθεί να «μετράει τα κομμάτια του», αφού αν κάποιος φύγει, αυτό θα επηρεάσει σίγουρα και τις δραστηριότητες που ελέγχει.
Και μπορεί όλα τα κομμάτια της Ελλάκτωρ να μην έχουν την ίδια αξία καθένα ωστόσο παίζει καίριο ρόλο στον Όμιλο για διαφορετικούς λόγους.
Οι κατασκευές για παράδειγμα είναι το κυριότερο μέρος της δραστηριότητας του Ομίλου, αλλά με δεδομένο ότι οι μεγάλοι οδικοί άξονες ολοκληρώνονται το προσεχές διάστημα, βαίνει μειούμενο.
Αντιθέτως, οι παραχωρήσεις συνεχίζουν να έχουν ισχυρή δυναμική και η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και η έναρξη είσπραξης των διοδίων αναμένεται να προσφέρουν νέα έσοδα.
Θετικές προοπτικές καταγράφονται και στον τομέα της ενέργειας όπου τόσο οι δραστηριότητες της εταιρείας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όσο και στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και προμήθεια ρεύματος, αναμένεται να ισχυροποιηθούν με δεδομένες τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και τη στροφή προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται η Alpha Bank να επιλέξει τελικά τη διάθεση του 10% μέσω auctioning αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης