Τελευταία Νέα
Διεθνή

Van Rompuy: Ευκαιρία για πραγματικές αλλαγές στην ΕΕ μία νίκη των λαϊκιστών στις εκλογές

Van Rompuy: Ευκαιρία για πραγματικές αλλαγές στην ΕΕ μία νίκη των λαϊκιστών στις εκλογές
«Επειδή οι εθνικές κυβερνήσεις είναι πολιτικά υπόλογες στους πολίτες τους, συχνά δεν έχουν κίνητρο να αυξήσουν τη συνεργασία σε επίπεδο Ε.Ε.»
Μία νίκη της Marine Le Pen στη Γαλλία ή ένα αυξημένο ποσοστό γα το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) στη Γερμανία, θα αποτελέσει μία μεγάλη ευκαιρία για πιο φιλόδοξες και πραγματικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει σε άρθρο του στο projectsyndicate.com ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργός του Βελγίου, Herman Van Rompuy.
Το άρθρο συνυπογράφουν οι Γιάννης Εμμανουηλίδης και Fabian Zuleeg του European Policy Centre.
Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι, αν και πλέον η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι λιγότερο επικίνδυνη σε σχέση με την περίοδο 2010 – 2013, η τραπεζική ένωση παραμένει ανολοκλήρωτη, ενώ οι τραπεζικοί κλάδοι Ιταλίας και Ελλάδας αντιμετωπίζουν ακόμα πολύ σημαντικά προβλήματα.
Οι μεταρρυθμίσεις που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να αφορούν την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Στο άρθρο επισημάνονται στη συνέχεια και οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν εντός της Ε.Ε. σχετικά με την υλοποίηση των ενιαίων αποφάσεων, καθώς, για παράδειγμα, οι πολίτες των νότιων χωρών πιστεύουν πως οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία, κάτι στο οποίο διαφωνούν Γερμανία και Ολλανδία.
«Επειδή οι εθνικές κυβερνήσεις είναι πολιτικά υπόλογες στους πολίτες τους, συχνά δεν έχουν κίνητρο να αυξήσουν τη συνεργασία σε επίπεδο Ε.Ε.
Αυτό είναι που παρεμποδίζει την οικονομική και νομισματική μεταρρυθμίση», σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης