Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Μέχρι το υψηλό επίπεδο του 4% θα διαμορφωθεί το βασικό επιτόκιο της Fed έως το 2020

Fitch Ratings: Μέχρι το υψηλό επίπεδο του 4% θα διαμορφωθεί το βασικό επιτόκιο της Fed έως το 2020
Η Fed εφεξής θα εστιάζει ολοένα και περισσότερο στους κινδύνους της υπερβολικής μείωσης της ανεργίας, καθώς και στην εξομάλυνση του κολοσσιαίου ισολογισμού 4,5 τρισ. δολαρίων που διαθέτει
Μεταξύ 3,5% και 4,0% εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings ότι θα διαμορφωθεί μέχρι το 2020 το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της Federal Reserve, που είναι το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού ημέρας μέσω Fed (federal funds rate).
Σε έκθεσή του σήμερα Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, ο διεθνής οίκος επισημαίνει, ότι τώρα πλέον που η Fed έχει στην πραγματικότητα επιτύχει αμφότερους τους στόχους που υπηρετεί - πληθωρισμού περί το 2% («σταθερότητα τιμών») και πλήρους απασχόλησης - θα εστιάζει ολοένα και περισσότερο στους κινδύνους της υπερβολικής μείωσης της ανεργίας, καθώς και στην εξομάλυνση του κολοσσιαίου ισολογισμού 4,5 τρισ. δολαρίων που διαθέτει, που αποτελεί παρακαταθήκη τριών γύρων ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Επισημαίνεται, ότι η πρόβλεψη του Fitch για federal funds rate στην περιοχή του 4% μέχρι το 2020 σε κάθε περίπτωση είναι υψηλότερη των τρεχουσών προβολών (DOTS) των μελών της επιτροπής καθορισμού νομισματικής πολιτικής FOMC της Fed, καθώς και σημαντικά υψηλότερη των υφισταμένων προβλέψεων της χρηματαγοράς για το επίπεδο των αμερικανικών παρεμβατικών επιτοκίων σε μια τριετία από σήμερα.
Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, τα επιτόκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων (US Treasury) αναμένεται να αυξηθούν στο υψηλό επίπεδο 4% έως 5%.
Ο διεθνής οίκος εκτιμά, ότι ο δυνητικός πραγματικός ρυθμός μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στις ΗΠΑ είναι σήμερα περίπου 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης