Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Υποτονικός ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Θα συνεχιστεί η τρέχουσα νομισματική πολιτική

ΕΚΤ: Υποτονικός ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Θα συνεχιστεί η τρέχουσα νομισματική πολιτική
Η Ε.Κ.Τ. υπενθυμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξης εντός του νομισματικού μπλοκ: 1,8% το 2017, 1,7% το 2018 και 1,6% το 2019
Τέλος στα σενάρια για πρόωρο «στοπ» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής βάζει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς, όπως απορρέει από τα πρακτικά της συνεδρίασης 8 – 9 Μαρτίου που δημοσιεύτηκαν σήμερα 6 Απριλίου 2017, ο μεσοπρόθεσμος στόχος για την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.
Όπως σημειώνεται, μπορεί μεν μέσα στους πρώτους μήνες του 2017 ο πληθωρισμός να έχει φτάσει το 2% (ο στόχος της Ε.Κ.Τ.), αυτό ωστόσο οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα (στοιχεία που εξαιρεί ο δομικός πληθωρισμός).
Στα πρακτικά γίνεται επίσης λόγος και για την αβεβαιότητα λόγω των εκλογικών διαδικασιών σε ορισμένες χώρες του ευρώ αλλά και ενόψει Brexit, η οποία έχει λειτουργήσει υπέρ της αγοράς ομολόγων.
Επισημαίνεται πως η εξέχουσα ρευστότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου, έχει λειτουργήσει ευεργετικά, αποτρέποντας μία μεγαλύτερη διάχυση των εντάσεων στα ομόλογα των βραχυπρόθεσμων αγορών χρηματοδότησης.
Η Ε.Κ.Τ. υπενθυμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξης εντός του νομισματικού μπλοκ: 1,8% το 2017, 1,7% το 2018 και 1,6% το 2019.
Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, ο οποίος και θα καθορίσει κατά πολύ την πορεία του QE, είναι 1,7%, 1,6% και 1,7%.
Στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η Τράπεζα είχε αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης