Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Η στάση των Ευρωπαίων προς τη Βρετανία, σε έναν πίνακα – Στους «σκληρούς» η Ελλάδα

Economist: Η στάση των Ευρωπαίων προς τη Βρετανία, σε έναν πίνακα – Στους «σκληρούς» η Ελλάδα
Υπάρχουν και τα κράτη που, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία και ισχύ της Βρετανίας, τάσσονται υπέρ της συνέχισης στη συνεργασία Βρυξελλών και Λονδίνου
Η στάση των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο ποικίλει, καθώς, ενόψει Brexit, ορισμένοι θέλουν μία «παραδειγματική τιμωρία» του νησιού, προκειμένου να μην υπάρξουν παρόμοιες προσπάθειες απόσχισης από άλλες χώρες του μπλοκ.
Σε αντίθετο κλίμα, υπάρχουν και τα κράτη που, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία και ισχύ της Μεγάλης Βρετανίας, τάσσονται υπέρ της συνέχισης στη συνεργασία Βρυξελλών και Λονδίνου, ειδικά σε ό,τι αφορά στους τιμές της ασφάλειας και της άμυνας.
Βέβαια, υπάρχει μία ενδιάμεση «κατηγορία», στην οποία κατατάσσεται και η Ελλάδα για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα του Economist.
Λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των ανωτάτων αξιωματούχων της κάθε χώρας, το οικονομικό περιοδικό παραθέτει τη στάση των χωρών στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τον «λογαριασμό Brexit», την αποδοχή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της Ε.Ε., τη συμμετοχή στην ενιαία αγορά και τη συνεργασία στην άμυνα.
Αναλυτικότερα:



Ο πολύ ακριβός «λογαριασμός» που θα πληρώσει η Βρετανία για το Brexit

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα των επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit ήταν η αποφυγή των πληρωμών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενδεικτικά, γινόταν λόγος για εξοικονόμηση ακόμα και 350 εκατ. στερλινών τη βδομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην περίπτωση που η χώρα επέλεγε την έξοδο από το μπλοκ, όπως και έγινε στις 23 Ιουνίου 2016.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει πως η Βρετανία θα συνεχίζει να πληρώνει για ένα διάστημα μετά το Brexit, λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Σε διαφορετική περίπτωση, το βάρος θα πρέπει να μοιραστεί στις υπόλοιπες χώρες, κάτι που οι Βρυξέλλες αποκλείουν.
Ο «λογαριασμός Brexit» για το νησί ενδέχεται να ανέλθει ακόμα και στα 72,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες που επικαλείται και το Economist.
Ορισμένοι παρουσιάζονται πιο μετριόφρονες, κάνοντας λόγο για 40 με 60 δισ. ευρώ.
Τα 29,9 δισ. εξ’ αυτών δεν μπορούν αν αποφευχθούν, καθώς αποτελούν τις εισφορές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που έχει υπογράψει πως θα καταβάλει το νησί, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και εγκαταλείψει το μπλοκ.
Τα υπόλοιπα αφορούν δεσμεύσεις για μετά το 2019, αλλά και κεφάλαια από την Ε.Ε. που θα κάλυπταν ορισμένα έξοδα της Μεγάλης Βρετανίας, τα οποία θα πρέπει πλέον να καλύψει η ίδια η χώρα.



Το σπαρταριστό σκίτσο του Economist:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης