Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρίτσης: Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις πρωτοφανείς στην ιστορία της

Χαρίτσης: Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις πρωτοφανείς στην ιστορία της
Ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε πως η Ελλάδα αξιοποίησε τους πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις πρωτοφανείς στην ιστορία της, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας πως η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, κρίσεις που αποσταθεροποιούν το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια τα κράτη μέλη και διασφάλιζε την αργή, αλλά σταθερή εμβάθυνση της συνεργασίας τους.
Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειών που έγινε παρουσία της Επιτρόπου Corina Cretu, αρμόδιας για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε πως η Ελλάδα αξιοποίησε τους πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων στο πλαίσιο υλοποίησης των πολιτικών συνοχής, με αφορμή τα χθεσινά στοιχεία για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013:
«Καταφέραμε και απορροφήσαμε πλήρως τους κοινοτικούς πόρους που υπήρχαν στη διάθεση της χώρας, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από την πραγματική οικονομία.
Με σκληρή δουλειά και άρτιο σχεδιασμό, εξυγιάναμε τα προγράμματα και επιταχύναμε δραστικά την υλοποίηση των έργων».
Επίσης, σημείωσε πως η χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., ήρθε πρώτη στην απορρόφηση πόρων σε ολόκληρη την Ένωση και τόνισε ότι πρόκειται για πόρους που κράτησαν την οικονομία όρθια σε μια συγκυρία πολύ δύσκολη.
«Την ίδια στιγμή ενεργοποιήσαμε με επιτυχία το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 σε ποσοστό που ξεπερνάει ήδη το 56%.
Ξεπεράσαμε κατά πολύ, κατά 50%, τον στόχο απορρόφησης 7% που από κοινού είχε τεθεί από την Ε.Ε. για το 2016», συμπλήρωσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο θα τεθούν στο επίκεντρο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα υπάρξει μέριμνα, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος που έπληξαν το κύρος της χώρας διεθνώς:
«Πολύ περισσότερο όμως υλοποιούμε για πρώτη φορά έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, με ξεκάθαρες προτεραιότητες, και στον οποίο θα υπάγονται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία, σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε τομείς που η οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, (τεχνολογίες πληροφορικής, μεταφορές, ενέργεια κλπ) και κυρίως στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που έχει προσόντα περισσότερα από κάθε άλλη γενιά, αλλά λόγω της κρίσης έφυγε στο εξωτερικό.
Επίσης, ενημέρωσε τη Βουλή ότι αυτή τη στιγμή από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού νόμου, καθώς και από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 20 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δις ευρώ για την ενίσχυση των ΜΜΕ.
Οι προσκλήσεις αυτές έχουν συναντήσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές και έχουν καταθέσει ποιοτικά σχέδια, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για μια νέα αναπτυξιακή λογική.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Ειδικότερα, είπε ότι θα αυξηθεί κατά 25 εκατ. το ποσό που αφορά την επιχειρηματικότητα των αυτοαπασχολούμενων αποφοίτων ΑΕΙ, κατά 19 εκατομμύρια για την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων και κατά 112 εκατομμύρια για την ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης