Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Τα αντικρουόμενα πολιτικά συμφέροντα μεταξύ Ελλάδας - δανειστών

Bloomberg: Τα αντικρουόμενα πολιτικά συμφέροντα μεταξύ Ελλάδας - δανειστών
Η κόντρα για τις συντάξεις και τα εργασιακά τα μεγαλύτερα αγκάθια μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών
Στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναφέρεται το Bloomberg, κάνοντας λόγο για αντικρουόμενα πολιτικά συμφέροντα.
Όπως αναφέρεται οι περικοπές στις συντάξεις και η εργασιακή μεταρρύθμιση είναι από τα βασικά αγκάθια στη διαπραγμάτευση.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η μείωση (η 12η στη σειρά) στις συντάξεις θα πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά και όχι το 2019, που αναμένεται να είναι και έτος εκλογών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μια απότομη μείωση στις συντάξεις θα διαβρώσει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων και θα επιδεινώσει μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο τα τελευταία επτά χρόνια και άφησε άνεργους πάνω από το 23% του πληθυσμού.

Τα μεγαλύτερα αγκάθια

Οι διαφορές σχετικά με τις συντάξεις και την εργασιακή μεταρρύθμιση είναι τα μεγαλύτερα σημεία τριβής στις συνομιλίες της Ελλάδας με τους πιστωτές προκειμένου να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συναντιούνται στις Βρυξέλλες στις 20 Μαρτίου, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περί τα 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Η Ευρώπη, καθώς προετοιμάζεται για το Brexit αλλά και για να αντιμετωπίσει την απειλή από την άνοδο του λαϊκισμού, είναι οργισμένη με την Ελλάδα.
Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας οφείλεται κυρίως σε αντικρουόμενα πολιτικά συμφέροντα των δύο πλευρών.
Συγκεκριμένα, ο Τσίπρας δεν θέλει οι περικοπές στις συντάξεις να εφαρμοστούν το 2019 οπότε και λήγει η θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από την άλλη οι δανειστές ανησυχούν ότι αν το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2019, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει δεν εφαρμόσει τη συμφωνία γιατί δεν θα την έχει υπογράψει.
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ που έχει και τη στήριξη των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας, πιέζει την Αθήνα να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων ώστε να εξοικονομηθεί το 1% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα, αν και θεωρεί τη μείωση στις συντάξεις κόκκινη γραμμή, ζητά περισσότερο χρόνο για να δεις πως θα αποδώσουν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν πέρυσι πριν υιοθετηθούν νέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης