Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημητρίου: Βασική επιδίωξη του εξώδικου μηχανισμού είναι να προσφέρει τη ευκαιρία σε βιώσιμες επιχειρήσεις

Παπαδημητρίου: Βασική επιδίωξη του εξώδικου μηχανισμού είναι να προσφέρει τη ευκαιρία σε βιώσιμες επιχειρήσεις
«Στο επίκεντρο βρίσκεται ο οφειλέτης σε αντίθεση με ό,τι επιχειρήθηκε να ισχύσει στο παρελθόν», αναφέρει  ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει σαφή χρονοδιαγράμματα και μάλιστα, μια επιχείρηση θα μπορεί να έχει εξασφαλίσει λύση ρύθμισης με όλους τους πιστωτές το πολύ σε 86 ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης της, αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου.
Όπως σημειώνει, «σκοπός του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων είναι να δώσει τη δυνατότητα στους οφειλέτες-επιχειρηματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές τους, δηλαδή, τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προμηθευτές και λοιπούς ιδιώτες. Βασική επιδίωξη αυτής της μεγαλόπνοης νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει τη ευκαιρία σε βιώσιμες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών, να πάρουν ανάσα από την ασφυκτική θηλιά των χρεών που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια των σκληρών υφεσιακών πολιτικών».
Ο υπουργός σημειώνει ότι «στο επίκεντρο βρίσκεται ο οφειλέτης σε αντίθεση με ό,τι επιχειρήθηκε να ισχύσει στο παρελθόν», ενώ αναφέρει πως για την ομαλή λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας και τα συμφέροντα των εργαζομένων εξαιρούνται οι απαιτήσεις των μικρών πιστωτών του οφειλέτη που μπαίνει στον εξώδικο μηχανισμό.
Μάλιστα, στον εξώδικο μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν όλες οι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους, έως 31/12/16, υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
Για τα δε μικρότερα ποσά, μπορούν να ρυθμιστούν ευκολότερα με απλούστερες διαδικασίες διακανονισμού, ενώ υπάρχει πρόνοια ρύθμισης Δημοσίων οφειλών και χρεών προς ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και για όσους δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα αλλά και όσους έχουν χρέη κάτω των 20.000 ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, «για πρώτη φορά σε εξωδικαστικό πλαίσιο ο οφειλέτης προστατεύεται με αναστολή από καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του, σαφώς χρονικά προσδιορισμένη, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορούν απρόσκοπτα να διαπραγματευτούν, γεγονός το οποίο σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης εγγυάται για τα δικά του συμφέροντα και τα συμφέροντα των πιστωτών», ενώ στο νομοσχέδιο υπάρχουν διάφορες δικλείδες ασφαλείας, που εντοπίζουν τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους αποκλείουν.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός αναφέρει ότι προχωρά η δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης και υποστήριξης των δανειοληπτών, με τη δημιουργία 120 Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) σε όλη τη χώρα που θα ενημερώνουν και θα καθοδηγούν τους οφειλέτες στην κατεύθυνση της παροχής εμπεριστατωμένων συμβουλών για τις λύσεις και τις δυνατότητες που το πλαίσιο τους παρέχει.
Το πρώτο άνοιξε ήδη στο τέλος του περασμένου μήνα στο κτίριο της ΕΓΔΙΧ με πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό και τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, το δίκτυο των ΓΕΥΔ θα επεκταθεί σύντομα στα κέντρα των Περιφερειών, τα κέντρα των Νομών, ορθολογικά, ώστε κάθε πολίτης να ξέρει που μπορεί να αποταθεί στον τόπο του.
Ακόμη, το προσεχές διάστημα, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός Γραφείου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, που θα έρθει να συμπληρώσει το θεσμικό πλαίσιο, εκπληρώνοντας τη σχετική δέσμευση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης