Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίστοφ Ρος: «O EFSF δεν θα επανακεφαλαιοποιήσει καμία τράπεζα»

Κρίστοφ Ρος: «O EFSF δεν θα επανακεφαλαιοποιήσει καμία τράπεζα»
«Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν θα επανακεφαλαιοποιήσει καμία τράπεζα», ξεκαθαρίζει ο Κρίστοφ Ρος εκπρόσωπος του EFSF τονίζοντας πως η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών είναι ευθύνη των κρατών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο και ως διαδικασία εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το in.gr και ο συνάδελφος, Θανάσης Κουκάκης, απευθύνθηκε στη Διοίκηση του EFSF για το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών καθώς το τελευταίο διάστημα τόσο από τραπεζικούς κύκλους όσο και από κυβερνητικές αναφορές είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να προχωρήσει απευθείας στην επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, χωρίς τη μεσολάβηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρέχοντας ίδια κεφάλαια σε πιστωτικά ιδρύματα με την αγορά προνομιούχων μετοχών.
Ωστόσο, η Διοίκηση του EFSF ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά πως το Ταμείο δεν έχει καταστατικά τη δυνατότητα απευθείας ενίσχυσης τραπεζών και δεν μπορεί να το πράξει όσο ειδικές και εάν είναι οι συνθήκες.
Βέβαια, όπως είχε επιβεβαιώσει με ρεπορτάζ του και το bankingnews.gr ποτέ δεν είχε τεθεί θέμα επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του EFSF, καθώς για το σκοπό αυτό οι ελληνικές τράπεζες απευθύνονται στο ελληνικό ΤΧΣ.
«Ο EFSF δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορεί μόνο να παρέχει δάνειο σε κάποια χώρα για να το κάνει και αυτό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ή στο πλαίσιο ενός μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής που πάλι συνδέεται με ειδικές προϋποθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του EFSF, προσθέτοντας πως βάσει των πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει αρχικά να γίνεται με μέριμνα των μετόχων τους και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν με τη στήριξη των κρατικών προϋπολογισμών.
Σε ερώτηση για το εάν ο EFSF παρεμβαίνει στο πώς θα γίνει η κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών σε κράτη που έχει δανειοδοτήσει και για το αν έχει λόγο στο εάν πρέπει να εκδοθούν κοινές ή προνομιούχες μετοχές από τις ενισχυομένες τράπεζες, ο εκπρόσωπος του EFSF απήντησε πως υπεύθυνη για την οργάνωση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι αποκλειστικά η εκάστοτε χώρα και η διαδικασία που ακολουθείται πρέπει να εναρμονίζεται με τις προϋποθέσεις και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις. «Δεν έχουμε κανένα ρόλο και καμία εμπλοκή στη διαχείριση των τραπεζών που θα λάβουν τη βοήθεια», ξεκαθάρισε ο Ρος.

Κοινές και προνομιούχες μετοχές

Σημειώνεται πως στις 3 Σεπτεμβρίου 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει το καθεστώς επανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εγκρίνοντας ουσιαστικά τον Ν. 3864/2010 «Περί Ιδρύσεως Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» που είχε ψηφίσει η Βουλή στις 13 Ιουλίου 2010. Η Επιτροπή είχε χαρακτηρίσει τότε το μέτρο συμβατό με το άρθρο
107 της συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, που επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, αλλά και σύμφωνο με τη επίσημη γραμμή της Επιτροπής περί επανακεφαλαιοποίησης.
Σύμφωνα με την τότε γνωμοδότηση της Κομισιόν ήταν απολύτως σύννομο με τους κανόνες της ΕΕ, άλλα και με τα καθεστώτα επανακεφαλαιοποίησης άλλων κρατών μελών, το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παρέχει ίδια κεφάλαια σε πιστωτικά ιδρύματα με την αγορά προνομιούχων μετοχών και, υπό ορισμένους όρους, με την αγορά κοινών μετοχών των αντίστοιχων τραπεζών. Στην περίπτωση των προνομιούχων μετοχών, η Επιτροπή είχε ξεκαθαρίσει πως προβλέπεται αμοιβή 10% για τις μετοχές και είχε θέσει απαρεγκλίτως ορισμένους περιορισμούς συμπεριφοράς, όπως απαγόρευση της καταβολής μερισμάτων και τοκομεριδίων, αλλά και την υποβολή σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας που ενισχύεται κεφαλαιακά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Παπανδρέου τροποποίησε με τον Ν. 4021/2011 το άρθρο 7 του Ν. 3864/2010 ώστε η κεφαλαιακή ενίσχυση να παρέχεται στις τράπεζας μέσω συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων με την έκδοση κοινών μετοχών, δηλαδή υπό την προϋπόθεση της κρατικοποίησής τους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο αυτό επελέγη αφενός διότι από την επανακεφαλαιοποίηση υπάρχει προσωρινή επιβάρυνση των δημοσιονομικών μεγεθών και κυρίως του χρέους, αλλά και για τον λόγο ότι οι προνομιούχες μετοχές των τραπεζών που τώρα υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου (3 δισ.
ευρώ), αθροιστικά υπερβαίνουν τη συνολική χρηματιστηριακή αξία (2,8 δισ.
ευρώ περίπου) των ελληνικών τραπεζών στις οποίες το Δημόσιο κατέχει σήμερα προνομιούχες μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης