Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Η Ισλανδία σχεδιάζει να συνδέσει την κορόνα με το ευρώ ή τη Βρετανική λίρα

Financial Times: Η Ισλανδία σχεδιάζει να συνδέσει την κορόνα με το ευρώ ή τη Βρετανική λίρα
Η Ισλανδική Κορόνα είναι πολύ αδύναμη για να διατηρήσει την νομισματική ελευθερία της
Την πιθανότητα να ενώσουν το εθνικό τους νόμισα με ένα άλλο ισχυρότερο μελετά το υπουργείο οικονομικών της Ισλανδίας λίγες μόλις ημέρες μετά την απελευθέρωση της χώρας από τα capital Controls.
Ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών Benedikt Johannesson τόνισε στους Financial Times, ότι η Ισλανδική Κορόνα είναι πολύ αδύναμη για να διατηρήσει την «νομισματική ελευθερία» της με αποτέλεσμα η χώρα των 330 χιλιάδων κατοίκων να ενταχθεί πιθανότατα νομισματικά στο ευρώ ή την βρετανική λίρα.
«Η διατήρηση του νομισματικού μας status είναι μη εφικτή και όλοι συμφωνούν σε αυτό» τόνισε ο Johannesson υπογραμμίζοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση του νομίσματος».
Η Ισλανδία έζησε το 2008 μια από τις ισχυρότερες οικονομικές κρίσης όταν η χώρα χρεοκόπησε σε ένα βράδυ και το τραπεζικό της σύστημα κατέρρευσε οδηγώντας στα capital Controls.
Ωστόσο η χώρα κατάφερε να βγει από τον έλεγχο κεφαλαίων μόλις τον Μάρτιο μετά από μια ισχυρή τόνωση της τουριστικής της βιομηχανίας που αύξησε το ΑΕΠ κατά 11% το δεύτερο τετράμηνο του 2016.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας τόνισε οτι «η σταθεροποίηση του νομίσματος είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Ισλανδία».
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε απορρίψει την σύνδεση του νομίσματος με το καναδικό δολάριο και τη νορβηγική Κορόνα ως «κακές επιλογές» καθώς και τα δύο νομίσματα είχαν υποτιμηθεί σχετικά πρόσφατα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης