Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η αμερικανική οικονομία έχει κολλήσει μεταξύ εμπορίου και προστατευτισμού

Rabobank: Η αμερικανική οικονομία έχει κολλήσει μεταξύ εμπορίου και προστατευτισμού
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική που θα τηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση αναμένονται τον Απρίλιο
Ο Απρίλιος του 2017 θα φέρει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το πόσο πολύ ο Donald Trump θα προχωρήσει στις απόψεις του περί προστατευτισμού καθώς αναμένεται να συναντήσει και τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, σύμφωνα με ανάλυση της Rabobank.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Κίνα έχει δράσει ώστε να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις της αγοράς που πιέζουν το νόμισμα της.
Η πιθανή επίπτωση στις κινεζικές εταιρείες που έχουν εκδώσει χρέος σε δολάρια, οι φόβοι σχετικά με την αύξηση των τιμών στις εισαγωγές και η διεθνής φήμη μπορούν να παρέχουν κάποια εξήγηση.
Αν η Κίνα έκανε πίσω στις προσπάθειες της να στηρίξει το νόμισμα της, το κύμα που θα προέκυπτε στην ισοτιμία δολαρίου/γουάν θα επιδείνωνε τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ» αναφέρουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, αρκετά δημοσιεύματα δείχνουν ότι οι πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων της Κίνας και των ΗΠΑ, όπως και το πρόσφατο ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο, έχουν στόχο την επιδιόρθωση των σχέσεων των δύο χωρών, μετά την εχθρική στάση που είχε κρατήσει ο Trump κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
«Ενδείξεις από την Ιαπωνία ότι θα είναι έτοιμη να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από σχιστόλιθο των ΗΠΑ και να επενδύσει σε τεχνολογίες όπως ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας στις ΗΠΑ δείχνουν επίσης ότι μπορούν να γίνουν συμβιβασμοί που αποφεύγουν το εμπόριο και το νόμισμα πολέμους» επισημαίνουν οι αναλυτές της Rabobank.
«Κάθε σημάδι μιας λιγότερο συγκρουσιακής προσέγγισης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και της Ιαπωνίας, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τους φόβους για τον προστατευτισμό και ενώ θα ενισχύσει τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου.
Αντίθετα μια επιθετική προσέγγιση από τις ΗΠΑ για το εμπόριο θα μπορούσε να περιορίσει τις προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και την αύξηση της αναζήτησης ασφαλών καταφυγίων όπως το γιεν.
Οποιαδήποτε ένδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή συνοριακών φόρων δείχνει ότι το δολάριο θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπο με μια σημαντική ανατίμηση ενδεχομένως της τάξης του 10% με 15%» τονίζουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης