Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα χρόνο «δίνει» στη Βρετανία η ΕΕ για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στη μετά - Brexit εποχή

Ένα χρόνο «δίνει» στη Βρετανία η ΕΕ για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στη μετά - Brexit εποχή
Η είδηση απορρέει από το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις του Brexit
Μόλις ένα χρόνο, από τα συνολικά δύο έτη που θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις, «δίνει» η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να επιτευχθεί μία εμπορική συμφωνία που θα εφαρμοστεί στη μετά – Brexit εποχή.
Η είδηση απορρέει από το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, το οποίο παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα, 31 Μαρτίου 2017, ο Donald Tusk, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Joseph Muscat (εκτελεί χρέη προέδρου της ΕΕ για το τρέχων εξάμηνο).
Βέβαια, οι Βρυξέλλες κατέστησαν σαφέστατα ότι πρώτα πρέπει να διεκπεραιωθεί και το ποσό που οφείλει το νησί στην Ε.Ε., ο «λογαριασμός Brexit» που αφορά στις υποχρεώσεις του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μέχρι το 2021, ο οποίος υπολογίζεται στα 25 δισ. με 60 δισ. στερλίνες.
Ο πρώτος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ο κ. Tusk, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημείωσε πως η Ε.Ε. των «27» δεν θα επιδείξει καμία τιμωρητική και εκδικητική διάθεση απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία ύστερα από την απόφαση της να αποχωρήσει από την Ε.Ε.
«Το Brexit είναι ήδη αρκετά τιμωρητικό από μόνο του.
Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η Βρετανία θα εκπληρώσει όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις και ευθύνες έχει αναλάβει ως κράτος μέλος.
Δεν υπάρχει λογαριασμός ή τιμωρία για το Brexit.
Θέλουμε να μιλήσουμε με όρους δικαιοσύνης και τήρησης των δεσμεύσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Από το έγγραφο απορρέει επίσης πως «οι 27 χώρες μέλη είναι έτοιμες να καθορίσουν στη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών «μεταβατικές ρυθμίσεις» για να περιοριστεί η αβεβαιότητα μετά το Brexit», αλλά και ότι η Ε.Ε. θα φανεί «εποικοδομητική» στις συζητήσεις της για το Brexit, όμως είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση που αποτύχουν.
«Στις διαπραγματεύσεις αυτές η ΕΕ θα ενεργεί ενωμένη.
Θα είναι εποικοδομητική σε όλη τη διάρκειά τους και θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία.
Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
Η Ένωση θα εργαστεί σκληρά για να τα καταφέρει, όμως θα προετοιμαστεί επίσης ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.
Αν η Βρετανία παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για κάποιο διάστημα μετά το Brexit, θα πρέπει να σέβεται και τις τέσσερις ελευθερίες της Ένωσης, μεταξύ αυτών και την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών», σημειώνεται στο έγγραφο, το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους «27» της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 29/4.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης