Τσακαλώτος: Στόχος η διατήρηση του 51% της ΔΕΗ στο Δημόσιο και της παραχώρησης του 40% των λιγνιτικών

Τσακαλώτος: Στόχος η διατήρηση του 51% της ΔΕΗ στο Δημόσιο και της παραχώρησης του 40% των λιγνιτικών
Η παραχώρηση άφορα λιγνίτες και όχι υδροηλεκτρικές μονάδες, ενώ θα μπορούν να μετέχουν στον διαγωνισμό όχι μόνο ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και κρατικοί φορείς
Η κυβέρνηση παλεύει για να κλείσει το θέμα της ΔΕΗ στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά υπάρχει αισιοδοξία, όπως φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ενημέρωση που έκανε με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός είναι η παραχώρηση του 40% της επιχείρησης, με το 51% να μένει στο Δημόσιο.
Η παραχώρηση άφορα λιγνίτες και όχι υδροηλεκτρικές μονάδες, ενώ θα μπορούν να μετέχουν στον διαγωνισμό όχι μόνο ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και κρατικοί φορείς.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να επιβεβαίωσε τη μείωση του αφορολογήτου στο ποσό μεταξύ 5.900 και 6.000 ευρώ.
«Την άλλη Παρασκευή πάμε για Staff Level Agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο)» φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας έκαναν λόγο για αγώνα που δίνει η ομάδα διαπραγμάτευσης να ισχύσει η περικοπή στις συντάξεις από το 2020.
Όμως ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε για πρώτη φορά, τα λεγόμενα αντίμετρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, φέρεται να έχουν κλειδώσει η μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων από 22% σε 20% και για τις επιχειρήσεις από 29% σε 26%.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, έχει συμφωνηθεί μείωση 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Αθήνα πίεζε αρχικά για 800 εκατομμύρια ευρώ.
Στο θέμα των συντάξεων δίνεται αγώνας, οι περικοπές να ισχύσουν από το 2020, όμως το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει και επιμένουν να ισχύσουν από το 2019 οι περικοπές από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αφορά 400.000 συνταξιούχους.
Η περικοπή αφορά το 25% με 30% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και το 6% των συνταξιούχων του ΙΚΑ.
Σε ό,τι αφορά την κοινωνική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, οι υπουργοί σύμφωνα με πληροφορίες είπαν, ότι έχει συμφωνηθεί πλήρης κάλυψη για 120.000 παιδιά χωρίς κοινωνικά κριτήρια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Στα εργασιακά, ο Τσακαλώτος περιορίστηκε να πει στους βουλευτές, ότι στην κυβέρνηση δεν μπορούν να δεχθούν τις απαιτήσεις εργασιακού μεσαίωνα που ζητά το ΔΝΤ.
Η συμφωνία στα εργασιακά φέρεται να είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS