Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεταβλητότητα της στερλίνας στη διεθνή αγορά συναλλάγματος λόγω ενεργοποίησης της διαδικασίας Brexit

Μεταβλητότητα της στερλίνας στη διεθνή αγορά συναλλάγματος λόγω ενεργοποίησης της διαδικασίας Brexit
Οι ανησυχίες των επενδυτών για ένα «εχθρικό διαζύγιο» Βρετανίας-Ε.Ε. μετριάστηκαν μετά τη δήλωση της May στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει μια βαθειά και ειδική σχέση» με την Ευρώπη
Μεταβλητότητα στη συναλλαγματική αξία της στερλίνας προκάλεσε η υπόθεση της επίσημης ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, σήμερα Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, η οποία ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση της οριστικής αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. το αργότερο σε δύο χρόνια από σήμερα.
Η αξία του βρετανικού νομίσματος στη διεθνή αγορά συναλλάγματος έχει υποστεί πλήγμα έως 20% από τη διενέργεια του ιστορικού βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016, στο οποίο επικράτησε το Brexit με μικρή πλειοψηφία.
Έναντι του ευρώ, η στερλίνα εξασθένησε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) στις ασιατικές αγορές μέχρι τις 0,87361 λίρες, όμως αργότερα ανέκαμψε μέχρι τις 0,86241 στερλίνες, για να ισορροπήσει στο επίπεδο των 0,86538 λιρών το απόγευμα (17:55).
Οι ανησυχίες των επενδυτών για ένα «εχθρικό διαζύγιο» Βρετανίας-Ε.Ε. μετριάστηκαν μετά τη δήλωση της May στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει μια βαθειά και ειδική σχέση» με την Ευρώπη.
Αυτό αντικατοπτρίστηκε και στη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του αμερικανικού νομίσματος, η οποία αν και αρχικά εξασθένησε μέχρι τα 1,23767 δολάρια, τελικά ενισχύθηκε μέχρι τα 1,24766 δολάρια, για να ισορροπήσει το απόγευμα στο επίπεδο των 1,24196 δολαρίων.
Στο σημερινό της επίπεδο, η στερλίνα υποχωρεί κατά 17% έναντι του δολαρίου και κατά 15% έναντι του ευρώ, από το βρετανικό δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου.
Οι επενδυτές και αναλυτές της διεθνούς αγοράς συναλλάγματος που παρακολουθούν την πορεία της στερλίνας, εστιάζουν μεταξύ άλλων στην πρώτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit στις 29 Απριλίου 2017, για να διακρίνουν το κλίμα που θα διέπει τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Βρετανίας για το Brexit, το οποίο βεβαίως θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα της πορείας της ισοτιμίας του βρετανικού νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης