Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Όχι από τη Γερμανία στο «πάγωμα» των ελληνικών επιτοκίων - Στα 120 δισ. το κόστος

Handelsblatt: Όχι από τη Γερμανία στο «πάγωμα» των ελληνικών επιτοκίων - Στα 120 δισ. το κόστος
Το Ταμείο σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε το αίτημά του για περαιτέρω ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους...
Ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» στα επιτόκια των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης θα μπορούσε να στοιχήσει στους δανειστές ακόμα και 120 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε Εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η Handelsblatt.
Η γερμανική εφημερίδα, στο σχετικό της δημοσίευμα για το επίμαχο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εκτιμά ότι ο Wolfgang Schaeuble κρατά αμυντική στάση, καθώς ένα «πάγωμα» επιτοκίων θα ισοδυναμούσε στην πραγματικότητα με «εκτεταμένα νέα δάνεια», όπως σημειώνεται στο έγγραφο.
Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στα μέσα Απριλίου 2017 στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τη διεξαγωγή της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.
Εκεί, «πίσω από κλειστές πόρτες», η ελληνική κρίση ενδέχεται να αποτελέσει ξανά αντικείμενο διαπραγματεύσεων, σημειώνει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι στις πιέσεις που ασκεί η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., Christine Lagarde, στους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «η απάντηση του Schaeuble ενδέχεται να είναι η εξής: Όχι».
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στη διαμάχη που μαίνεται ανάμεσα σε Δ.Ν.Τ. και Βερολίνο σχετικά με το εάν και υπό ποιους όρους θα συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού.
Όπως επισημαίνεται, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις Schaeuble ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει, «στο παρασκήνιο υπάρχουν εντελώς διαφορετικά μηνύματα.
Το Ταμείο σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε το αίτημά του για περαιτέρω ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ακόμη κι αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρέσκεται να το παρουσιάζει έτσι».
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια η Handelsblatt, ο κ. Schaeuble θέλει να δρομολογήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, καθώς δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η ελάφρυνση να είναι τόσο εκτεταμένη ώστε «να ισοδυναμεί με ένα νέο πακέτο διάσωσης».
«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα επιτόκια (για την Ελλάδα) θα σημειώσουν αύξηση έως το 2040 φτάνοντας μέχρι και στο 3,3%.
Αντίστοιχα υψηλότερες θα ήταν και οι πληρωμές τόκων της Αθήνας προς τους δανειστές της».
Και η Καγκελάριος Angela Merkel άφησε να εννοηθεί απέναντι στην κα Lagarde ότι μπορεί μεν να φανταστεί περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά όχι και πλαφόν στα επιτόκια».
Κλείνοντας, η εφημερίδα πραγματοποιεί μία μικρή αναδρομή στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, με ένα από τα αγκάθια να είναι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Με δηλώσεις του στην Handelsblatt, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «υπάρχουν καλές πιθανότητες να κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο.
Μάλιστα ο έλληνας υπουργός ελπίζει να τύχει σύντομα μεγαλύτερης κατανόησης στο Βερολίνο σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής στη Γερμανία.
Όπως σημείωσε, «πολλοί Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι εφόσον ο Martin Schulz εκλεγεί καγκελάριος θα προσαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος».

(Πρώτη ενημέρωση 23:40, 28 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης