Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλες ζημίες 1,9 δισ. ευρώ με ισχυρές εκροές καταθέσεων το 2016 για την Banca Popolare di Vicenza

Μεγάλες ζημίες 1,9 δισ. ευρώ με ισχυρές εκροές καταθέσεων το 2016 για την Banca Popolare di Vicenza
Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (Liquidity Coverate Ratio - LCR) της τραπέζης υποχώρησε δραματικά σε μόλις 37,9%, έναντι ελαχίστου ποσοστού 90% που απαιτούν οι εποπτικές αρχές
Ζημίες 1,9 δισ. ευρώ πραγματοποίησε στην οικονομική χρήση 2016 η ιταλική τράπεζα Banca Popolare di Vicenza, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 28 Μαρτίου 2017.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την παραδοχή της τραπέζης ότι υπέστη τεράστιες εκροές καταθέσεων, θέτει σε αμφισβήτηση τη οικονομική βιωσιμότητά της, την οποία απαραιτήτως πρέπει να πιστοποιήσουν οι εποπτικές αρχές προτού επιτρέψουν τη διάσωσή της με κρατικά κεφάλαια, ζήτησε πρόσφατα η ίδια.
Η Banca Popolare di Vicenza έχει έδρα την περιφέρεια Βένετο, όπως και η περιφερειακή τράπεζα Veneto Banca, η οποία στον τρέχοντα μήνα ζήτησε να διασωθεί από χρεοκοπία από την ιταλική κυβέρνηση, όπως έπραξε πριν από αυτήν τον Δεκέμβριο του 2016 η τέταρτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena.
Αμφότερες οι δύο τράπεζες με έδρα το Βένετο είχαν διασωθεί λιγότερο από ένα χρόνο πριν, από το κρατικό ιταλικό επενδυτικό κεφάλαιο - με ιδιότυπη τραπεζική χρηματοδότηση - Atlante, το οποίο εισέφερε 3,5 δισ. ευρώ κεφαλαίων σε αυτές.
Σύμφωνα με την Banca Popolare di Vicenza, οι τεράστιες ζημίες της για το 2016 προήλθαν κυρίως από τις διαγραφές 1,1 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών της, οδηγώντας τον κύριο δείκτη εποπτικών της κεφαλαίων σε μόλις 8,21%, έναντι του ελάχιστου 10,25% που απαιτεί η ΕΚΤ.
Ακόμα χειρότερα, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (Liquidity Coverate Ratio - LCR) - το ποσοστό κάλυψης των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεών της από άμεσα ρευστοποιήσιμο ενεργητικό της - της τραπέζης υποχώρησε δραματικά σε μόλις 37,9%, έναντι ελαχίστου ποσοστού 90% που απαιτούν οι εποπτικές αρχές.
Η Banca Popolare di Vicenza προειδοποίησε, ότι οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων που απαιτεί η ΕΚΤ θα επιδράσουν αρνητικά στα αποτελέσματά της και για το οικονομικό έτος 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης