Τραπεζικά νέα

Μεγάλου (Πειραιώς): Οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν ξανά στη χώρα

Μεγάλου (Πειραιώς): Οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν ξανά στη χώρα
Σύμφωνα με τον Μεγάλου, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, αλλά και το τραπεζικό σύστημα, είναι τα «κόκκινα δάνεια», ένα ζήτημα το οποίο κατά τη γνώμη του «είναι πλέον ώριμο για οριστική διευθέτηση»
Τη διαβεβαίωση, ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν ξανά στη χώρα σε συνεργασία και με ξένα επιχειρηματικά κεφάλαια, παρείχε σε ομιλία του σήμερα Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 στο Μουσείο της Ακρόπολης ο διευθύνων σύμβουλος της Τραπέζης Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.
Όπως τόνισε ο ίδιος, η Ελλάδα διαθέτει «σημαντικά πλεονεκτήματα στη ναυτιλία, τον τουρισμό, στην παραγωγή τεχνολογίας, στον αγροτικό τομέα», ενώ μπορεί να ανταγωνιστεί «ακόμη και στην παραγωγή αγαθών», διαθέτοντας αξιόλογη τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους τομείς και ανακτώντας μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε απωλέσει.
Σύμφωνα με τον Μεγάλου, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, αλλά και το τραπεζικό σύστημα, είναι τα «κόκκινα δάνεια», ένα ζήτημα το οποίο κατά τη γνώμη του «είναι πλέον ώριμο για οριστική διευθέτηση».
Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τραπέζης Πειραιώς, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας «ξεκινά από τον επιχειρηματικό τομέα, από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, από τις μεγάλες επιχειρήσεις, που μερικές απ΄αυτές επιτυγχάνουν την αναγνώριση σε διεθνές περιβάλλον, αλλά και από τα δυναμικά και εξωστρεφή τμήματα της αγοράς, όπως ο αγροτικός τομέας, η ναυτιλία, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της σημερινής ομιλίας του Χρήστου Μεγάλου στο Μουσείο της Ακρόπολης:

«Είναι μεγάλη χαρά για μένα, που έχω την ευκαιρία να κάνω από το Μουσείο της Ακρόπολης την πρώτη μου δημόσια εμφάνιση, ως Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της χώρας.
Έχουν συμπληρωθεί επτά ολόκληρα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται σε μια βαθιά και μακρά οικονομική κρίση με βαριές συνέπειες για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο, το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα παραμένει ζωηρό. Αυτό αποδεικνύεται από την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει οι επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας συνθήκες που ελάχιστες χώρες έχουν βιώσει σε ειρηνική περίοδο.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν ξανά στη χώρα, και ότι ξένα επιχειρηματικά κεφάλαια επιδιώκουν συνεργασίες μαζί τους.
Έχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα στη ναυτιλία, τον τουρισμό, στην παραγωγή τεχνολογίας, στον αγροτικό τομέα, και μπορούμε να ανταγωνιστούμε ακόμη και στην παραγωγή αγαθών, καθώς η χώρα διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους τομείς και ανακτά μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε απωλέσει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία αλλά και το τραπεζικό σύστημα είναι τα «κόκκινα δάνεια». Το ζήτημα είναι πλέον ώριμο για οριστική διευθέτηση, για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον όπως μας αρμόζει. Πρέπει όμως να κρατήσουμε τα διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος και να φροντίσουμε να μην επαναληφθούν.
Σε αυτή τη διαδικασία εξυγίανσης του επιχειρηματικού τοπίου θα είναι, βεβαίως, καθοριστικός σύμμαχός μας η οικονομική ανάκαμψη. Διότι η ανάπτυξη είναι αυτή που θα επαναφέρει τις επιχειρήσεις σε τροχιά κερδοφορίας και θα κάνει τα δάνεια τους και πάλι υγιή.
Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να παραμείνουμε σταθερά στην Ευρώπη. Οι τράπεζες μπορούμε και θέλουμε να στηρίξουμε τη συγκρότηση ενός νέου, υγιούς και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα, που θα βασίζεται στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Η Τράπεζα Πειραιώς, που για πάνω από δυο δεκαετίες επικεντρώνεται στην επιχειρηματική τραπεζική, αποτελεί σήμερα τον κεντρικό πυλώνα της εμπορικής τραπεζικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Η κυρίαρχη θέση της την καθιστά αποφασιστικό παράγοντα στον αγώνα αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αυτό το ρόλο είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε. Οι επιχειρήσεις κατάφεραν με θυσίες, θάρρος και αποφασιστικότητα, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και δεδομένα.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ξεκινά από τον επιχειρηματικό τομέα, από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, από τις μεγάλες επιχειρήσεις, που μερικές απ΄αυτές επιτυγχάνουν την αναγνώριση σε διεθνές περιβάλλον, αλλά και από τα δυναμικά και εξωστρεφή τμήματα της αγοράς, όπως ο αγροτικός τομέας, η ναυτιλία, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση.

Κυρίες και Κύριοι,

Αναγνωρίζω ότι το έργο του σημερινού επιχειρηματία στην Ελλάδα είναι ίσως το πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς καλείται να χαράξει μια στρατηγική σ΄ένα συνεχές περιβάλλον κρίσης, το οποίο ταυτόχρονα όμως δημιουργεί ευκαιρίες. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τις ικανότητες και την προοπτική ανάπτυξης.
Η χώρα μας έχει σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ανάγκη από δημιουργούς αξίας, από επιχειρηματίες που θα λειτουργήσουν σαν υποδείγματα επιχειρηματικότητας και πρωτοπορίας.
Η Τράπεζα Πειραιώς, εγώ προσωπικά και όλα τα στελέχη του ομίλου θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη και την πρόοδο του ομίλου και της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ»

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης