Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι Ευρωπαίοι αυξάνουν τις εκδόσεις ομολόγων - Οι αγορές προετοιμάζονται για αύξηση επιτοκίων, πολιτικό ρίσκο

FT: Οι Ευρωπαίοι αυξάνουν τις εκδόσεις ομολόγων - Οι αγορές προετοιμάζονται για αύξηση επιτοκίων, πολιτικό ρίσκο
Ο συνολικός δανεισμός από χώρες της Ευρωζώνης, τοπικές Αρχές, Οργανισμούς και υπερεθνικούς Οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανέρχεται στα 210 δισ. ευρώ
Σε αύξηση των εκδόσεων χρέους προχώρησαν από τις αρχές του 2017 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οργανισμοί, σε ένα τελευταίο σημάδι ότι οι αγορές ομολόγων προετοιμάζονται για αυξήσεις επιτοκίων και ενίσχυση του πολιτικού ρίσκου, αναφέρουν οι Financial Times.
Ειδικότερα, ο συνολικός δανεισμός από χώρες της Ευρωζώνης, τοπικές Αρχές, Οργανισμούς και υπερεθνικούς Οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανέρχεται στα 210 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους έως σήμερα - το υψηλότερο ποσό από το 2012.
«Υπάρχει σαφώς μία προσδοκία μεταξύ των πελατών ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν», δήλωσε ο Henrik Johnsson, συνεπικεφαλής της διεύθυνσης διεθνών αγορών της Deutsche Bank.
 «Σε σχέση με πέρυσι, εκδίδουν φέτος νωρίτερα στο έτος - εν μέρει λόγω των αναμενόμενων αυξήσεων επιτοκίων και του τι θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς και του πολιτικού κινδύνου».
Οι αυξημένες εκδόσεις έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τη χαλαρή νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 1,4 τρισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2015, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενισχύσει την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα μειώσει τις συνολικές αγορές της τίτλων από 80 δισ ευρώ σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Η επικείμενη μείωση των αγορών α γίνει μετά την αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στο 0,75% - 1%.
Παράλληλα το ενδιαφέρον στρέφεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη το 2017, με τους επενδυτές να προειδοποιούν για πιθανή αναταραχή στις αγορές, σε περίπτωση νίκης της Marine Le Pen στις γαλλικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης