Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία σε φορολογικό – συντάξεις και πλεόνασμα 3,5% και χάσμα σε εργασιακά και ενέργεια - Νέος γύρος επαφών σήμερα

Συμφωνία σε φορολογικό – συντάξεις και πλεόνασμα 3,5% και χάσμα σε εργασιακά και ενέργεια - Νέος γύρος επαφών σήμερα
Σήμερα, πάντως, αναμένεται να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αξιωματούχους από τις Βρυξέλλες
(upd) «Σήμα» από την κυβέρνηση για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο θέμα του εργασιακού, για το οποίο δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στις τετραήμερες διαβουλεύσεις που μεσολάβησαν στις Βρυξέλλες, περιμένουν οι δανειστές για να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Σήμερα, πάντως, αναμένεται να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με αξιωματούχους από τις Βρυξέλλες γι΄ αυτό το αγκάθι  ενώ στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο δεν αποκλείεται να ορισθεί τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών με την συμμετοχής της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.
Η Κομισιόν έχει πάρει ευθέως το μέρος της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όμως αυτό απορρίπτεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που συνεχίζει να αντιδρά έντονα όχι μόνο για αυτό αλλά και για τις ομαδικές απολύσεις (σ.σ. αύξηση του ορίου από 5% σε 10%) και το νέο απεργιακό νόμο.
Σοβαρές δυσκολίες έχουν προκύψει και στις συζητήσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι ίσως το μόνο θέμα που «συγκινεί» ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους, λόγω συμφερόντων. Υποστηρίζουν ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, που αποφασίστηκαν και ετέθησαν σε εφαρμογή από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , κάθε άλλο παρά έχουν ανοίξει την αγορά.
Ζητούν επίμονα, λοιπόν, την πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ, αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την κυβέρνηση που κάνει πίσω μόνο στην πώληση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων.     
Αντίθετα με τα εργασιακά και την ΔΕΗ, αισθητή πρόοδος φαίνεται ότι έχει σημειωθεί στο δημοσιονομικό.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα μέτρα για τη διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5 % μετά το 2018 έχουν μπει σε δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε επίτευξη συμφωνίας, ιδίως όσον αφορά τη μείωση των συντάξεων.
Οι πιστωτές έκαναν δεκτή την ελληνική πρόταση οι περικοπές στις συντάξεις (μέσω της προσωπικής διαφοράς) να μη γίνουν εφάπαξ αλλά σταδιακά από το 2020 και σε βάθος τριετίας, ενώ πρόοδος υπάρχει και στο φορολογικό,  όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν για μείωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 5.600 ως 5.900 ευρώ από 2019. 
Το νέο ορόσημο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο είναι αυτή τη φορά η άτυπη σύνοδος της ευρωζώνης της 7ης Απριλίου στη Βαλέτα της Μάλτας, διαφορετικά το θρίλερ θα παραταθεί μέχρι τη σύνοδο της 22ης Μαΐου με μία μικρή στάση που θα γίνει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, 21-23 Απριλίου.
Εκείνο το διάστημα θα ανακοινωθούν από την Eurostat και τα τελικά στοιχεί για το πλεόνασμα του 2016 το οποίο με βάση την υπερ απόδοση των εσόδων οδηγείται στην περιοχή του 3,2% με 3,3% του ΑΕΠ.

Κομισιόν: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης

Σημαντική πρόοδο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βλέπει η Κομισιόν.
Όπως επεσήμανε σήμερα (27/3/2017), ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στόχος είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) να υπάρξει έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου του 2017.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι συνομιλίες μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών συνεχίζονται από την έδρα τους, μετά τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker την περασμένη Παρασκευή από τη Ρώμη σύμφωνα με την οποία: «Όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν υπεύθυνα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) το συντομότερο δυνατό».
Καταλήγοντας ο κ. Σχοινάς, ανέφερε ότι «η επόμενη συνάντηση θα πρέπει να είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, όπου ιδανικά θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο».

Πρώτη ενημέρωση: 00:08, Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Μ. Χριστοδούλου         
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης