Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Εκτοξεύθηκε στο 2,3% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2017

Μ. Βρετανία: Εκτοξεύθηκε στο 2,3% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2017
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ξεπέρασε τον στόχο του 2% που είχε θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας
Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τρισίμησι ετών αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Μεγάλη Βρετανία τον Φεβρουάριο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (21/3) στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, δεχόμενες ώθηση από την απότομη υποτίμηση της στερλίνας, στο απόηχο του δημοψηφίσματος το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας εκτινάχθηκε στο 2,3%, έναντι 1,8% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό ετήσιας αύξησης από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Μάλιστα, είναι πρώτη φορά που ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή ξεπέρασε τον στόχο του 2% που είχε θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας από τον Νοέμβριο του 2013.
Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, τις μεταφορές και τον τομέα αναψυχής, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street Journal, οι οποίοι ανέμεναν ρυθμό ανόδου 2,1%.
Η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τη βρετανική οικονομία, καθώς η αύξηση των μισθών αγωνίζεται να συμβαδίσει με την άνοδο των τιμών, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνεις σταδιακά μειώνονται.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει ακόμα και το 2,75% στις αρχές του επόμενου έτους, με τον επικεφαλής της, Mark Carney να δηλώνει έτοιμος να δεχθεί μία υπέρβαση του στόχου της BoE, εφόσον αυτό βοηθήσει την οικονομία να παραμείνει σε ομαλή τροχιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης