Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα Brussels Groups πιάνουν και πάλι δουλειά – «Καμπανάκι» από Regling για τις μεγάλες πληρωμές του καλοκαιριού

Τα Brussels Groups πιάνουν και πάλι δουλειά – «Καμπανάκι» από Regling για τις μεγάλες πληρωμές του καλοκαιριού
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο λήγουν κατά σειρά ομόλογα τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2014 σε μια από τις πρώτες προσπάθειες εξόδου στις διεθνείς αγορές
Στην έδρα των δανειστών και δη στις Βρυξέλλες μεταφέρονται οι συζητήσεις για τα μείζονα θέματα της διαπραγμάτευσης (φορολογικό, εργασιακό, ασφαλιστικό, ενέργεια και αντίμετρα), με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Μετά τα πέρας του Eurogroup, στο οποίο επιβεβαιώθηκαν αυτές οι διαφορές, ο πρόεδρος Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος πλην όμως ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα» και για το λόγο αυτό οι συζητήσεις θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο απέφυγε να προβεί σε εκτίμηση για το αν αυτές οι συζητήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο άτυπο Eurogroup, που θα διεξαχθεί 7 Απριλίου στη Μάλτα.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Γάλλος επίτροπος, Pierre Moscovici, σημείωσε ότι δεν πρέπει να έχουμε αυξημένες προσδοκίες σχετικά με την ημερομηνία της συμφωνίας.
«Αν επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση», είπε, προσθέτοντας πως «τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ανάκαμψη αλλά πρέπει να βασίζεται στην επιτυχία του προγράμματος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο αργεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τόσο θα αυξάνεται η αβεβαιότητα και οι επενδυτές δεν θα προχωρούν σε κάποια συμφωνία».
Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από τις μεγάλες πληρωμές του Ιουλίου, χτυπώντας «καμπανάκι» στην κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι τον συγκεκριμένο μήνα λήγουν κατά σειρά ομόλογα τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2014 σε μια από τις πρώτες προσπάθειες εξόδου στις διεθνείς αγορές, τις οποίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα τις θυμάται για πολύ ακόμη εξαιτίας των «αλμυρών» επιτοκίων που κατέβαλε στους γύπες των χρηματαγορών η χώρα.
Πρόκειται για το ομόλογο Σαμαρά ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, αλλά και τίτλοι αξίας 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν στις 20 Ιουλίου.
Ο «μεγάλος χορός» των λήξεων ολοκληρώνεται στις 17 Αυγούστου με τη δόση των 1,62 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η Αθήνα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης