Τελευταία Νέα
Διεθνή

SZ: Κενές περιεχομένου οι απειλές Erdogan περί κατάργησης της συμφωνίας για το προσφυγικό

SZ: Κενές περιεχομένου οι απειλές Erdogan περί κατάργησης της συμφωνίας για το προσφυγικό
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι δεν υπάρχει εκείνη η Ευρώπη που μέχρι πριν από ένα χρόνο είχαν ως πολυπόθητο προορισμό οι πρόσφυγες...
Ως «κενές περιεχομένου» χαρακτηρίζει τις κατηγορίες του Recep Tayyip Erdogan περί κατάργησης της συμφωνίας Άγκυρας – Βρυξελλών για το προσφυγικό η Süddeutsche Zeitung (SZ).
Στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει πως όποτε ο Τούρκος Πρόεδρος νομίζει ότι πρέπει να τα βάλει με την Ε.Ε., απειλεί με το τέλος της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, χωρίς ωστόσο να κάνει ποτέ πράξη τις απειλές του.
«Υπάρχει λόγος γι’ αυτό.
Ο πιο ισχυρός είναι μάλλον ο εξής: οι απειλές του είναι κενές περιεχομένου.
Από τότε που ξεκίνησε να ισχύει η συμφωνία μέχρι σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά.
Αυτή η δήθεν δύσκολα αντιμετωπίσιμη μάζα προσφύγων, που θα συνέχιζε το ταξίδι της από την Τουρκία στην Ευρώπη, δεν υπάρχει πια», αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει εκείνη η Ευρώπη που μέχρι πριν από ένα χρόνο είχαν ως πολυπόθητο προορισμό οι πρόσφυγες.
«Η Ε.Ε. έχει αποκλειστεί, έχει υψώσει τείχη.
Το τι απέμεινε από την κουλτούρα φιλοξενίας φαίνεται με τον πλέον αποκαρδιωτικό τρόπο στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, που έχει εξελιχθεί σε θλιβερό σύμβολο ευρωπαϊκής πολιτικής εκφοβισμού.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους διότι το κράτος δεν διέθεσε αρκετούς θερμαινόμενους χώρους», επισημαίνει, σχολιάζοντας ότι η Λέσβος έγινε για τους πρόσφυγες «το νησί των φυλακισμένων».
Ακόμη και ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ένα λειτουργικό σύστημα παροχής ασύλου.
Η συμφωνία για τους πρόσφυγες είναι κάθε άλλο παρά τέλεια, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, εκτιμώντας ότι η συμφωνία εριέχει λάθη, όπως δείχνει η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και εν μέρει έχει αφεθεί από τις Βρυξέλλες στην τύχη της.
«Εκεί (σσ: στην Ελλάδα), η Ευρώπη, φοβισμένη, συνεχίζει να κρύβεται από την προσφυγική κρίση.
Σε σχέση όμως με την Τουρκία του Erdogan, η συμφωνία αποδεικνύεται απροσδόκητα ισχυρή», καταλήγει.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης