Έπαινοι του ΟΗΕ στην Ελλάδα για τη διαδικασία ασύλου – Η ΕΕ να βοηθήσει στις μετεγκαταστάσεις

Έπαινοι του ΟΗΕ στην Ελλάδα για τη διαδικασία ασύλου – Η ΕΕ να βοηθήσει στις μετεγκαταστάσεις
«Παρόλα αυτά, πως οι διαδικασίες απονομής ασύλου θα έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορες»
Οι μηχανισμοί προστασίας στην ελληνική διαδικασία είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλοί παρά τις καθυστερήσεις, εκτιμά ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών, Roland Sanbower, υπογραμμίζοντας ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσουν την χώρα μας με την προσφυγική κρίση.
Μιλώντας στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ευαγγελικής Εκκλησίας, ένα χρόνο πλην μίας ημέρας από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών για το προσφυγικό, ο αξιωματούχος του Ο.Η.Ε. σημειώνει ότι αιτήσεις ασύλου όσων βρίσκονται στην Ελλάδα ελέγχονται προσεκτικά και οι αρμόδιοι φροντίζουν ώστε, για παράδειγμα, Κούρδοι που κινδυνεύουν να μην στέλνονται πίσω στην Τουρκία.
Ο ίδιος ο κ. Sanbower είναι νομικός και εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Ελλάδα και δηλώνει πως υπάρχουν ένδικα μέσα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο αιτών άσυλο ώστε να μην απελαθεί.
«Παρόλα αυτά, πως οι διαδικασίες απονομής ασύλου θα έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορες διότι μόνο τότε οι αιτούντες άσυλο μπορούν να μεταφερθούν από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα»,επισημαίνει, ασκώντας κριτική για τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς...
Ο Αυστριακός ζητά τα άλλα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός τους και επισημαίνει πως εάν πραγματοποιούνταν όσα έχουν πραγματικά υποσχεθεί θα έπρεπε «κάθε μήνα να παίρνουν 3.000 ανθρώπους από την Ελλάδα.
Προς το παρόν είναι μόνο 1.000».
Κλείνοντας, ο αξιωματούχος επισημαίνει πως υπάρχει ικανοποιητική προστασία για τις οικογένειες των Σύρων, οι οποίες θα πρέπει να απελαθούν στην Τουρκία μετά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου ενώ αντίθετα η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή για πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων.
Δεν μπορεί ωστόσο να δηλώσει με ακρίβεια όντας στην Ελλάδα εάν και κατά πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία σχετικά με τους πρόσφυγες από τότε που επιχειρήθηκε να γίνει πραξικόπημα το περασμένο καλοκαίρι.
Όπως επίσης δεν διαθέτει πληροφορίες για την επαναπροώθηση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία:
«Δεν είμαστε μαζί τους στα αεροπλάνα και τα πλοία».
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες φροντίζει για την κατάσταση των προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο και ζητά ανάμεσα σε άλλα από την Ε.Ε. την εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες…

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS