Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Συμφωνία με τους δανειστές έως τις 7 Απριλίου - Θα ανοίξει ο δρόμος για συμμετοχή στο QE

Τσακαλώτος: Συμφωνία με τους δανειστές έως τις 7 Απριλίου - Θα ανοίξει ο δρόμος για συμμετοχή στο QE
Ο υπουργός προειδοποίησε ότι θα πρόκειται για μια συμφωνία με δυσκολίες, αλλά και θετικές εκπλήξεις
Σε συμφωνία με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έως τις 7 Απριλίου προσβλέπει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κινούμενος στο ίδιο μοτίβο που χάραξαν χθες (15/3/2017) με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου (κατά την ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Τσακαλώτος -μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τις 7 Απριλίου 2017.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα πρόκειται για μια συμφωνία με δυσκολίες, αλλά και θετικές εκπλήξεις, ενώ ανέφερε ότι βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ως προς τα καλά και κακά μέτρα.
«Πότε θα τα πάρουμε τα καλά μέτρα;
Θα σας πω τι λέω εγώ και τι λέει ο Dijsselbloem, ο πρόεδρος του Eurogroup για να διαπιστώσετε ότι λέμε το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Εγώ λέω ότι το καλοκαίρι του 2018 θα γίνει η πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2019.
Ας πούμε ότι θα είναι 3,5%, αν είναι αυτή η πρόβλεψη τότε θα εφαρμοστούν καλά μέτρα 2% του ΑΕΠ και κακά μέτρα 2% του ΑΕΠ ώστε να είναι μηδενικό το αποτέλεσμα.
Τι λέει ο Ντάισεμπλουμ;
Λέει ότι τα κακά θα παρθούν ούτως ή άλλως και τα βάζω στο σενάριο βάσης.
Άρα, το 2018 αν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε τις ίδιες προβλέψεις τότε το πλεόνασμα για το 2019 θα φθάσει στο 5,5% (σ.σ. 3,5% προβλέψεων + 2% αρνητικά μέτρα).
Αρα δημιουργείται χώρος για τα ληφθούν καλά μέτρα 2%.
Αρα εμείς, η ελληνική κυβέρνηση λέμε ότι λέει και ο Dijsselbloem.
Τα κακά μέτρα θα ληφθούν έτσι κι αλλιώς και τα καλά αν πιάσουμε το στόχο.
Αυτό λεμε και οι δύο».
Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε σε άλλο σημείο της ομιλίας του «εγγυώμαι υπεύθυνα ότι λέμε και εγώ και ο Ντάισεμπουμ το ίδιο» για να συμπληρώσει: «Αν πάμε 3,5% τότε θα είναι ισόποσα τα  καλά και τα κακά.
Αν είναι 2,5% θα πάρουμε 1% λιγότερα καλά μέτρα».

Ένταξη στο QE

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης