Τελευταία Νέα
Διεθνή

Belov (Ινστιτούτο Ευρώπης): Ο Erdogan θα ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό μέσα στον Μάρτιο 2017

tags :
Belov (Ινστιτούτο Ευρώπης): Ο Erdogan θα ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό μέσα στον Μάρτιο 2017
Ο Belov υπενθυμίζει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αθετήσει την συμφωνία τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2016, με αφορμή την απόφαση που είχε πάρει η γερμανική βουλή στις αρχές Ιουνίου να καταδικάσει την γενοκτονία των Αρμενίων
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αναμένεται να ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό εντός του Μαρτίου 2017 και πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στις 16 Απριλίου 2017, όπως εκτιμά ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Ευρώπης, Vladislav Belov. 
Όπως σημειώνει ο Ρώσος ειδικός, η Άγκυρα δεν θα υποστεί μεγάλες απώλειες, ενώ οι πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα τον ενίσχυαν.
Το ενδεχόμενο αυτό είχε αφήσει ανοιχτό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu ενώ ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση Omer Celik σε χθεσινή  του συνέντευξη (14/3/2017), είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσει η Τουρκία τη συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Ο Belov υπενθυμίζει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αθετήσει την συμφωνία τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2016, με αφορμή την απόφαση που είχε πάρει η γερμανική βουλή στις αρχές Ιουνίου να καταδικάσει την γενοκτονία των Αρμενίων.
Τότε όμως μεσολάβησε, σημειώνει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας, το πραξικόπημα στην Τουρκία εξαιτίας του οποίου όλες οι εντάσεις πέρασαν σε δεύτερο πλάνο.
Όμως στην παρούσα φάση –καθώς παρατηρείται όξυνση στις σχέσεις με τις μεγάλες χώρες της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί ευρωπαίοι πολιτικοί επιζητούν να υπάρξει ενιαία στάση έναντι του Erdogan– το ενδεχόμενο να υλοποιήσει την απειλή αυτή είναι πιθανό, κρίνει ο Belov στις δηλώσεις που έκανε στο Ria Novosti.
Ο Erdogan με το να έρχεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη, επιχειρεί να συσπειρώσει τους οπαδούς τους στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει του δημοψηφίσματος, θεωρώντας όμως ότι η όξυνση των σχέσεων με την Ολλανδία «δείχνει την πρόθεση της Άγκυρας, να οδηγήσει την κρίση σε μια πιο βαθιά φάση».
«Παράλληλα ο Erdogan αντιλαμβάνεται πλήρως ότι στους κόλπους της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να υπολογίζουν την Τουρκία, καθώς είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Τουρκίας, εμπλέκεται στην συριακή κρίση, στο Ιράκ και, το εκτόπισμα της είναι δύσκολο να το αγνοήσουν.
Για αυτό και η πρόβλεψη μου είναι ότι η Τουρκία θα ακυρώσει την συμφωνία», δηλώνει ο Ρώσος αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης