Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Η απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των λιμανιών

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Η απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των λιμανιών
Οι προμήθειες πλοίων δεν πρέπει να απομακρύνονται εκ νέου από το σκάφος, παρά μόνο στο πλαίσιο των φορολογικών δωρεάν δικαιωμάτων για τους επιβάτες, οι οποίοι αποβιβάζονται εκ του σκάφους σε τρίτη χώρα ή τρίτο έδαφος
Η απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών για τον εφοδιασμό των πλοίων θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών λιμανιών σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης.
Μέσω επιστολών του προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργο Πιτσιλή και τη Γενική Διευθύντρια Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Ειρήνη Γιαλούρη, ο κ. Κορκίδης εκφράζει την πεποίθηση ότι οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα κινηθούν στην κατεύθυνση απλούστευσης των διαδικασιών.
Όπως αναφέρεται, η τροφοδοσία πλοίου είναι τα εφόδια πλοίου, οι προμήθειες και τα ανταλλακτικά που παραδίδονται επί του σκάφους και τα οποία εξαιρούνται από Φ.Π.Α. και τους όποιους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 14(2) της Οδηγίας 2008/118/Ε.Ε.
Στα άρθρα 269 & 270 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα δίνονται διευκρινίσεις για τις τελωνειακές διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόζονται κατά τον εφοδιασμό πλοίων.
Κατανάλωση, χρήση, ενσωμάτωση και λειτουργία των προμηθειών πλοίων πρέπει να πραγματοποιείται επί του σκάφους.
Ως εκ τούτου, οι προμήθειες πλοίων δεν πρέπει να απομακρύνονται εκ νέου από το σκάφος, παρά μόνο στο πλαίσιο των φορολογικών δωρεάν δικαιωμάτων για τους επιβάτες, οι οποίοι αποβιβάζονται εκ του σκάφους σε τρίτη χώρα ή τρίτο έδαφος.
Ο εφοδιασμός μη-κοινοτικών εφοδίων εντάσσεται στη διαδικασία της επανεξαγωγής, γεγονός που επιτρέπει την απλούστευση, την ταχύτητα και την απαλλαγή του Φ.Π.Α. σε όλη τη διάρκειά της, χωρίς να παρεμβάλλονται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Σε ό,τι αφορά στις τελωνειακές διατυπώσεις, οι προμήθειες του πλοίου δεν θεωρούνται κανονικές εξαγωγές και, ως εκ τούτου, δεν υπόκεινται στην τυπική διαδικασία εξαγωγών ('Αρθρο 269 (2) (c) UCC σε συνδυασμό με το 'Αρθρο 269 (1) UCC).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης