Τελευταία Νέα
Διεθνή

Issing: Μόνιμος ασθενής της Ευρώπης η Ιταλία - Αποδιοπομπαίος τράγος το ευρώ για τους Ιταλούς πολιτικούς

Issing: Μόνιμος ασθενής της Ευρώπης η Ιταλία - Αποδιοπομπαίος τράγος το ευρώ για τους Ιταλούς πολιτικούς
Η ΕΚΤ δε θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα, εκτίμησε ο Issing
Η αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία δεν είναι επαρκής λόγος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Αυτό κατέστησε σαφές ο Otmar Issing, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, επισημαίνοντας πως η ΕΚΤ έχει λάβει μια εντολή για όλη την Ευρωζώνη - ως σύνολο - και η δομή της νομισματικής πολιτικής της πρέπει να είναι η αντίστοιχη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Handelsblatt, ο Issing υποστήριξε πως δεν ήρθε ακόμα η ώρα για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, καθώς η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι εξελίξεις στους δείκτες τιμών περιορισμένες, αλλά η ανάπτυξη ισχυρή.
Όπως εκτίμησε, η ΕΚΤ δε θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι αν η πολιτική των χαμηλών ή ακόμα και αρνητικών επιτοκίων πλέον είναι επιβλαβής και όχι επωφελής.
Σύμφωνα με τον Issing, η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ υπονομεύει τους μηχανισμούς που έχει η αγορά να αξιολογεί την κατάσταση του χρέους στα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης.
Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ «αγοράζει χρόνο» για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, υλοποιώντας μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, ο Issing υποστήριξε πως «ορισμένες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, εκμεταλλεύτηκαν αυτόν τον χρόνο, ενώ άλλες όχι.
Η Ιταλία ήδη από την αρχή της νομισματικής ένωσης αντιμετωπίζει προβλήματα.
Έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο ανάπτυξης από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Και όμως είναι η Ιταλία η χώρα που έχει επωφεληθεί στον μεγαλύτερο βαθμό από την πτώση των επιτοκίων, ως αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής».
Συνεχίζοντας να μιλάει για την Ιταλία, ο Issing ανέφερε πως «υπάρχει πάντα η δικαιολογία ότι η προηγούμενη κυβέρνηση καθυστέρησε να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις», αλλά - προσέθεσε - αυτή δε μπορεί να είναι η μόνιμη δικαιολογία μιας χώρας.
«Την αγαπώ την Ιταλία», είπε, «γνωρίζω πολλούς έξυπνους ανθρώπους και καινοτόμες επιχειρήσεις εκεί.
Πραγματικά η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες.
Αλλά οι πολιτικοί αφήνουν αυτές τις δυνατότητες να πάνε χαμένες.
Πιστεύω ότι πρόκειται για σκάνδαλο».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν το ευρώ είναι η ρίζα του κακού για την Ιταλία, ο Issing ήταν κατηγορηματικός.
«Όχι, το ευρώ δεν έχει καμία σχέση», είπε, προσθέτοντας πως «είναι εξωφρενικό τα ιταλικά Μέσα να διαδίδουν ιστορίες ότι η Γερμανία ανάγκασε την Ιταλία να μπει στο ευρώ για να κυριαρχήσει στη χώρα.
Στην πραγματικότητα οι Ιταλοί παρακάλεσαν στα γόνατα για την είσοδό τους στη νομισματική ένωση».
Το ευρώ είναι για τους Ιταλούς πολιτικούς, οι οποίοι «έχουν αποτύχει», ο βολικός αποδιοπομπαίος τράγος, σημείωσε ο Issing.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης