Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Μήπως η Janet Yellen προσπαθεί να προκαλέσει μία κρίση στις ΗΠΑ για πολιτικούς λόγους;

Phoenix Capital: Μήπως η Janet Yellen προσπαθεί να προκαλέσει μία κρίση στις ΗΠΑ για πολιτικούς λόγους;
«Το πιο σοφό πράγμα που έχει να κάνει ο Donald Trump είναι να ζητήσει την παραίτηση της κας Yellen»
Προσπάθειες πρόκλησης μίας οικονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες καταλογίζει στην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) η Phoenix Capital, «βλέποντας» πίσω από αυτές πολιτικούς λόγους.
Η Fed υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ουδέτερη, ανεξάρτητη οντότητα.
Ωστόσο, επισημαίνει η πάντα «bear» Phoenix, αυτό καταρρίφθηκε το 2012, όταν ο κ. Ben Bernanke της Fed απέδωσε τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του γ’ 3μήνου στον Barack Obama.
Μάλιστα, τον Οκτώβριο 2016, λίγες εβδομάδες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όταν ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα επικρατήσει η Hillary Clinton, η ίδια η Janet Yellen σχολίαζε πως η οικονομία και ο πληθωρισμός θα καταγράψουν άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις στο μέλλον, χωρίς να χρειαστεί επιπλέον αύξηση των επιτοκίων.
Ένα μήνα αργότερα, όταν ο Donald Trump κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση, η κα Yellen ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αυξηθούν τα επιτόκια τον Δεκέμβριο (όπως και έγινε), με τρεις ακόμα συσφίξεις της νομισματικής πολιτικής μέσα στο 2017.
Η αύξηση του ΑΕΠ το γ’ 3μηνο 2016 ήταν 3,5%, κάτι που δείχνει πως θα έπρεπε να σκέφτεται τότε την αύξηση των επιτοκίων.
Το δ’ 3μηνο 2016 όμως, οπότε και έγινε η αύξηση των επιτοκίων, ήταν μόλις 1,9%, ενώ το α’ 3μηνο 2017 αναμένεται στο 1,2%, έναντι 3% που αρχικά προβλεπόταν! 
Παρόλα αυτά, η κα Yellen συνεχίζει να προωθεί την αύξηση των επιτοκίων, διαπιστώνει η Phoenix Capital, συμπληρώνοντας ότι η ανώτατη τραπεζικός διατήρησε πολύ χαμηλά τα επιτόκια κατά την 8ετή θητεία του κ. Obama, δημιουργώντας έτσι ένα υπέρογκο χρέος…
Τώρα η κα Yellen, επί προεδρίας Trump, «θυμήθηκε» στις ομιλίες της να «ανησυχήσει» για τα υψηλά επίπεδα χρέους…
«Το πιο σοφό πράγμα που έχει να κάνει ο Donald Trump είναι να ζητήσει την παραίτηση της κας Yellen», καταλήγει η Phoenix…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης