Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τεστ αντοχής για κυβέρνηση και κοινωνία φέρνει το κλείσιμο της συμφωνίας – Διάψευση προσδοκιών ή αλλαγή σελίδας;

Τεστ αντοχής για κυβέρνηση και κοινωνία φέρνει το κλείσιμο της συμφωνίας – Διάψευση προσδοκιών ή αλλαγή σελίδας;
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας…
Η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι πλησιάζει η ώρα επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Από τα όσα διαρρέονται ή λέγονται από επίσημα χείλη, όπως του κυβερνητικού εκπροσώπου, συγκλίσεις υπάρχουν ακόμα και στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως είναι τα εργασιακά αλλά και τα μέτρα – αντίμετρα που θα ισχύσουν από το 2019.
Μάλιστα ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε χθες πως η κυβέρνηση συζητά με τους δανειστές για μια συνολική συμφωνία, «που θα πάει την χώρα και την οικονομία και μετά το 2019».
Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, τα ερωτήματα είναι πολλά.
Με τη συμφωνία που λέγεται ότι μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα υλοποιηθεί η δήλωση του κ.Τσακαλώτου ότι «αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν θα συμφωνηθεί τίποτα»;.
Δηλαδή η Ελλάδα με αυτή τη συμφωνία θα καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ;
Θα λάβει τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επανέλαβε χθες η Christine Lagarde;
Θα ισχύσει η δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού προσωπικά, ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τα μέτρα – αντίμετρα θα είναι μηδενικό και ότι η εποχή της λιτότητας τελείωσε;
Ή όλα αυτά εξακολουθούν να είναι στον αέρα και παραπέμπονται για το μέλλον καθώς πρώτιστο μέλημα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και κυρίως των Ευρωπαίων είναι να υπάρξει μια συμφωνία που θα «θάβει» λίγο το ελληνικό ζήτημα ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ολλανδία (15 Μαρτίου), των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (Απρίλιος – Μάιος) και των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία (24 Σεπτεμβρίου);
Άλλωστε είναι κοινός τόπος πως οι Ευρωπαίοι φημίζονται για την ικανότητα τους να επιτυγχάνουν συμβιβασμούς προκειμένου να μην χαλάσει η «μεγάλη εικόνα» ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους, όπως είναι αυτή που εγκαινιάζεται από την ερχόμενη εβδομάδα με τις εκλογές στην Ολλανδία.
Αλλά - όπως και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν - η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση.
Και είναι ειδική περίπτωση διότι μεταξύ άλλων δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια και κοινωνικές αντοχές για πολιτικές λύσεις «επικοινωνιακού χαρακτήρα» και μετάθεσης των δύσκολων αποφάσεων για το μέλλον.
Η υιοθέτηση νέων σκληρών μέτρων χωρίς αυτά να συνοδεύονται από εξειδικευμένες αποφάσεις που να δείχνουν ότι η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία εισέρχονται σε μια νέα εποχή, θα είναι μια ακόμα απογοήτευση για τους Έλληνες πολίτες.
Με την καθημερινότητα να έχει μετατραπεί εδώ και καιρό για πολλούς σε μια μάχη επιβίωσης, η διάψευση των προσδοκιών θα είναι αυτή την φορά πιο ηχηρή.
Τα όσα σύντομα θα ανακοινωθούν ότι συμφωνήθηκαν όμως δεν θα είναι τεστ αντοχής μόνο για τους πολίτες.
Θα είναι τεστ αντοχής και για την κυβέρνηση.
Καθώς το θολό τοπίο θα ξεδιαλύνει – αν όχι έως τις 20/3 τουλάχιστον εντός των επόμενων μηνών - και θα φανεί τι από όλη αυτήν την επιχειρηματολογία που καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά της κυβέρνησης ισχύει και τι όχι.
Αν δηλαδή πρόκειται για μια ακόμα διάψευση προσδοκιών ή αν δρομολογείται μια πραγματική αλλαγή σελίδας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης